Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 2.4.2009.g.

Gljiva br. 167
Nejestiva


Fomes  fomentarius  (L:Fr) Fr
Kresivna guba, kopitarka, bukova gubaPorijeklo slika: Autor prve fotografije je Josip Marino Šimić, a druge i treće Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
Plodno tijelo promjera do 40 cm, debljine do 20 cm. Višegodišnje, tvrdo, drvenasto plodno tijelo izgleda poput velike drvene kvrge ili velikog kopita. Gornja strana je neplodna, krembjelkaste boje, sivkasta ili smeđasta, sa polukružnim koncentričnim zonama, glatka, ali grbičasta i neravna. Rub tupo zaobljen.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Trusište se nalazi s donje strane, a sastoji se od višeslojnih cjevčica dužine od 2-7 mm (svaki sloj). Cjevčice su riđesmeđe boje. Pore vrlo sitne, 2-3 po milimetru, okruglaste, u početku kremsivkaste boje, kasnije su okersmeđaste ili sivosmeđaste, na pritisak potamne.

STRUČAK:
Nema stručka, plodno tijelo postrance prirašteno uz drvo. Prilično ga je teško odvojiti od drva.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Samo u mladih gljiva mekanije, plutasto, kasnije tvrdo, žilavo, drvenasto. Riđesmeđaste boje, ljutkastog okusa i lagano voćnog mirisa.

MIKROSKOPIJA:
Spore valjkasto-eliptične, glatke, 15-20 x 4.5-7 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Višegodišnja vrsta gljive koja raste na bjelogoričnom drveću (bukvi, brezi, javoru, topoli, vrbi itd). Ponaša se kao saprofit na već mrtvim stajaćim stablima, polegnutim deblima i panjevima. No, može i parazitirati na još živim stablima uzrokujući njihovo propadanje. Kad nas je najčešća u bukovim šumama.

JESTIVOST:
Nejestiva, pretvrda. Kod kresivne su gube utvrđena određena ljekovita svojstva antitumornog djelovanja.

DOBA:
Raste tokom cijele godine, a sporulira u proljeće i ljeto.

SLIČNE VRSTE:
Fomitopsis pinicola (Swartz:Fr) Karsten koja raste na crnogoričnom drveću i crveno je obojena (barem uz rub). Piptoporus betulinus (Bull. ex Fr.) koja raste isključivo na brezama te ima mekanije, gumasto plodište. Phellinus igniarius (L. ex Fr.) Quelet koji ima nepravilniji rast, gornja površina mu je tamnije boje, pore još sitnije i sivkastosmeđaste boje te raste najčešće na vrbama.

OPASKE:
Iako nejestiva, u prošlosti se meso ove gube koristilo u razne svrhe. Kao kresivo odnosno fitilj za potpalu, zatim kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja, te ju još danas poneki pčelari koriste za dimljenje, tj. kako bi otjerali nakratko pčele iz košnice da bi mogli uzeti med.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno