Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 2.4.2009.g.

Gljiva br. 166
Ljekovita


Flammulina  velutipes  (Curt:Fr) Karsten
Zimska panjevčica, baršunasta panjevčica, zimska plamenjačaPorijeklo slika: Autor prve tri fotografije je Danijel Balaško, a četvrte Josip Marino Šimić.


Opis:

KLOBUK:
2-10 cm. U mladosti polukuglast, zatim konveksan i na kraju potpuno ispružen. U mladih primjeraka rub klobuka podvrnut, kasnije se izravna. U starijih rub klobuka nepravilniji, valovit. U sredini ponekad široko ispupčen, a uz rub klobuka nerijetko svjetlije narebran. Gladak, sjajan, kožica klobuka vlažna i mazava, po vlažnom vremenu i ljepljiva, elastična. Samo u mlađih može biti sitno baršunast. Lijepe plamenonarančaste boje, u mladosti svijetliji (žut ili žutonarančast), stariji primjerci riđesmeđasti. Uz rub klobuka je svjetlije boje, sredina tamnija.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Rijetki ili srednje gusti, pomiješani sa puno kraćih listića, široki, trbušasto prirasli uz stručak ili slobodni. U početku krembijele boje, zatim blijedožuti, a stariji sa narančastom ili ružičastom nijansom.

STRUČAK:
Visine do 10 cm, debljine do 1 cm. Cijelom površinom fino baršunasto pahuljast. Valjkast, vitak, šupalj, obično zavinut u donjem dijelu. U mlađih primjeraka žutonarančaste boje, ubrzo bude smeđenarančast i na kraju crnoriđe ili crne boje, čineći tako kontrast naspram svijetlijih listića. U gornjoj četvrtini je stručak svjetlije boje.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Tanko, mekano. Elastično u klobuku, u stručku vlaknasto i žilavo. Krem ili blijedožute boje. Okus blag, miris ugodan, blago voćni.

MIKROSKOPIJA:
Spore valjkasto-eliptične, glatke, 7.5-10 x 3.5-4 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste (parazitira) u manjim ili većim grmićima na raznom bjelogoričnom drveću, njihovim deblima, panjevima i slično. Može se pojaviti i na još živim bolesnim stablima. Možda je najčešća na vrbama, ali pojavljuje se i na topolama, lipama, bagremima, orasima, bukvama, johama, brijestovima, grabovima, zapravo gotovo da i nema listopadnog drveta koje ne može naseliti. Može rasti i na crnogorici (smreke).

JESTIVOST:
Dobra jestiva gljiva, tim bolja što u doba kada ona raste nema drugih jestivih gljiva. Jede se samo klobuk jer je stručak prežilav. Preporuča se skinuti elastična kožica sa klobuka. Pogodna za juhe i umake, dobra je i pirjana. Može se posušiti i samljeti u prah. Također i duboko zamrznuti prethodno blanširana.
Zimska panjevčica posjeduje značajna ljekovita svojstva. Istraživanjima je utvrđeno njezino hipoglikemijsko, trombolitičko, antikolesterinemično (eritadenin) i antitumorno djelovanje (bjelančevina flamulin), a njezin etanolski ekstrakt ima značajni antialergijski učinak.

DOBA:
Od druge polovice jeseni do početka proljeća ( period listopad – travanj). Nalazio sam ih već sredinom listopada, a najkasnije početkom travnja.

SLIČNE VRSTE:
Najsličnija je gljivama iz roda Collybia, ali niti jedna iz tog roda nema takvu plamenonarančastu boju klobuka.
Flammulina ononidis Arnolds je puno manja i raste na mrtvom korijenju biljke zečji trn (Ononis spinosa). Flammulina fennae Bas raste ljeti i u jesen i ima svjetlije obojeno plodište te manje baršunast stručak.

OPASKE:
Na Dalekom istoku (Kina, Japan) zimsku panjevčicu nazivaju "enokitake". Tamo je vrlo popularna jestiva gljiva te se puno i uspješno uzgaja.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno