Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 1.4.2009.g.

Gljiva br. 164
Nejestiva


Exidia  glandulosa  (Bull:Fr) Fr
Bradavičasta žljezdarica, žljezdolika drhtalicaPorijeklo slika: Autor prve tri fotografije je Željko Remar, a četvrte Josip Marino Šimić.


Opis:

KLOBUK:
Pojedinačna plodna tijela su promjera 1-3 cm, ali obično su zbijena jedno do drugoga u kompaktnu masu koja može biti dužine i do 30 cm. U mladosti podsjeća na crni mozak ili na crnu nakupinu žlijezda. Dok je mlado kompaktne želatinozne strukture, sjajno, sočno, izgleda kao nabubreno, nepravilno valovito i naborano. Vanjska površina je prekrivena sitnim bradavicama (vidljivima izbliza ili pod povećalom). Sušenjem bude manje nabubreno, sa istaknutim naborima ili debljim žilama, tamnije boje. Kad se potpuno osuši ostane samo tanki crnkasti membranozni sloj na supstratu, tj. drvetu. Crne je ili crnosmeđe boje, ponekad u mladosti i riđe obojeno.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Trusište se nalazi s vanjske strane plodnih tijela.

STRUČAK:
Nema stručka, direktno srašteno sa supstratom (drvo) na kojim raste.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Debelo do 2 cm, želatinozne sočne strukture. Bez mirisa i okusa.

MIKROSKOPIJA:
Spore glatke, valjkaste, 12-14 x 4.5-5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Vrlo rasprostranjena i česta vrsta. Raste na raznom bjelogoričnom drveću, na njegovim mrtvim stablima i češće na granama, grančicama ili kori drveća. Kao i većina drugih gljiva želatinozne strukture i bradavičasta žljezdarica se po suhom vremenu osuši i skvrči, a kada se natopi vlagom (odnosno kišom) opet nabubri.

JESTIVOST:
Nejestiva, bez vrijednosti.

DOBA:
Tokom cijele godine, iako voli hladnije razdoblje pa ćemo ju najčešće zateći u kasnu jesen i proljeće (ali i zimi ako je blaga). Na nju i njene srodnice često naiđemo dok u proljeće tražimo smrčke.

SLIČNE VRSTE:
Možemo ju zamijeniti sa drugim crnkasto obojenim vrstama žljezdarica iz roda Exidia. Exidia truncata Fr: Fr tvori veća crnkasta odvojena plodišta u obliku diska, Exidia recisa (Ditm:Fr) Fr je nešto svjetlije smeđastocrvene boje i raste najčešće na vrbinim granama.
Exidia plana (F.H.Wigg) Donk koju pojedini autori smatraju sinonimom Exidia glandulose, a pojedini tvrde da se radi o zasebnoj vrsti i ističu razlike u boji (E. glandulosa je tamnije boje).

OPASKE:
Britanci ovu gljivu nazivaju "Witch's butter" što bi u prijevodu značilo vještičji maslac.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno