Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 1.4.2009.g.

Gljiva br. 162
Jestiva, vrhunska


Entoloma  sepium  (Noulet & Dassier) Richon & Roze
Bijela šljivovača, ograđena rudoliskaPorijeklo slika: Autor fotografija je Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
5-12 cm. Prilično mesnat, u mladosti je zvonolik, zatim se konveksno ispruži, u sredini vidljivo ispupčen. Kožica klobuka glatka, svilenasta, sa uraslim zrakastim nitima vidljivima izbliza, djeluje vodenasto. Rub klobuka je u početku uvijen prema unutra i prerasta listiće dugo vremena. Za sušnog vremena rub klobuka se često rascijepa, a kožica bude vlaknasto čehasta. Puno svjetlije boje od svoje bliske srodnice Entolome clypeatum, bjelkastooker boje, ponekad svilenasto sivkast. Često gljive rastu zbijeno, pa se nalazi jedna iznad druge, pri čemu je ova ispod ružičaste boje od trusnog praha kojeg je izbacilo trusište gljive iznad nje.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Srednje gusti, pomiješani s kraćima, nepravilno nazubljeni. Trbušasto uzdignuti do stručka tako da tvore široki jarak oko stručka, inače su prirasli uz stručak sa zupcem. Kod mladih gljiva su bjelkastokrem boje ili sivkasti, kako spore dozrijevaju sve više sa mesnato ružičastom nijansom.

STRUČAK:
Visok do 15 cm, promjera do 2 cm. Valjkast, vitak, vlaknast, vijugav, u dnu obično malo deblji, uzdužno vlaknasto crtast. Najprije pun, kasnije kod starijih primjeraka se prošuplji, svilenast, bijele boje ili sa oker nijansom. Za vrijeme sušnog razdoblja se raspuca u čehice žućkaste boje. Ponekad je ružičaste boje od padajućih spora.

OTRUSINA:
Ružičasta.

MESO:
Čvrsto i kompaktno u klobuku, vlaknasto u stručku. Bjelkaste boje, na zraku blago požuti ili pocrveni. Ima tipičan miris i okus na svježe brašno.

MIKROSKOPIJA:
Spore ružičaste, glatke, okruglasto uglate, 8,5-10 x 7.5-9 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u većim skupinama na travnatim staništima uz drveće i grmlje iz porodice Rosaceae, posebno uz stabla šljiva, trešanja, višanja, te uz grmlje gloga i trnine (Crataegus i Prunus).

JESTIVOST:
Jedna od najboljih proljetnih vrsta gljiva. U proljeće se može nakupiti po šljivicima u većim količinama. Pogodna za raznovrsne načine pripreme. Može se i sušiti i duboko zamrznuti prethodno blanširana.

DOBA:
Proljeće (travanj, svibanj, lipanj).

SLIČNE VRSTE:
Postoji nekoliko sličnih vrsta gljiva iz roda Entoloma koje rastu u isto doba kao i bijela šljivovača. Njezina najbliža srodnica , također odlično jestiva šljivovača Entoloma clypeatum (L.) Kummer raste na istim staništima u isto doba, ali ima tamniju smeđastu ili sivu boju klobuka. Jestiva travanjska rudoliska Entoloma aprile (Britz) Saccardo naraste manja, ima tamnosmeđi klobuk i raste u šumama pod brijestovima i grabovima. Jestiva Entoloma saundersii (Fr) Saccardo pojavljuje se vrlo rano, ponekad već u ožujku i ima suh klobuk koji ne djeluje vodenasto, metalno olovnog je izgleda sa brojnim tamnijim uraštenim vlakancima.
Posebnu pažnju trebamo obratiti da kojim slučajem šljivovaču ne zamijenimo otrovnom olovastom rudoliskom Entoloma sinuatum (Bull:Fr) Kummer koja raste po listopadnim šumama krajem ljeta i u jesen te naraste mnogo veća.

OPASKE:
U nekim starijim priručnicima ova je vrsta navedena od imenom (sinonimom) Rhodophyllus sepium (Noulet-Dassier) Romagn.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno