Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 1.4.2009.g.

Gljiva br. 161
Jestiva, vrhunska


Entoloma  clypeatum  (L.) Kummer
Šljivovača, šljivarka, trnčica, štitasta rudoliska, sivkasta šljivovača, šljivova gljivaPorijeklo slika: Autor fotografija je Marin Sršan.


Opis:

KLOBUK:
4-10 cm. Prilično mesnat, u mladosti je zvonolik, zatim se konveksno ispruži, u sredini izraženo ispupčen. Kožica klobuka glatka, svilenasta, sa uraslim zrakastim nitima, djeluje vodenasto. Rub klobuka je u početku uvijen prema unutra i prerasta listiće dugo vremena. Za sušnog vremena rub klobuka se često rascijepa, a kožica bude vlaknasto čehasta. Boje je varijabilne, može biti tamnosmeđ ili sivkastosmeđ, ali i sa oker ili maslinastim primjesama.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Srednje gusti, valoviti, pomiješani s kraćima, nepravilno nazubljene oštrice, prirasli uz stručak ili se ponekad malo spuštaju po njemu. Kod mladih gljiva su bjelkastokrem boje ili sivkasti, kako spore dozrijevaju sve više sa mesnato ružičastom nijansom.

STRUČAK:
Visine do 15 cm, debljine do 2 cm. Valjkast, vitak, vlaknast, čvrst, uzdužno prekriven sa svilenastim uraslim vlakancima, u dnu malo deblji. Najprije pun, kasnije kod starijih primjeraka se prošuplji. Za vrijeme sušnog razdoblja se raspuca. Bjelkaste ili bjelkastosmeđaste boje.

OTRUSINA:
Ružičasta.

MESO:
Čvrsto i kompaktno u klobuku, vlaknasto u stručku. Bjelkaste boje ili smeđasto (natopljeno vodom). Ima tipičan miris i okus na svježe brašno.

MIKROSKOPIJA:
Spore ružičaste, glatke, okruglasto uglate, 8-11,5 x 7.5-9 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u većim skupinama na travnatim staništima uz drveće i grmlje iz porodice Rosaceae, posebno uz stabla šljiva, trešanja, višanja, te uz grmlje gloga i trnine (Crataegus i Prunus).

JESTIVOST:
Šljivovača je odlična jestiva gljiva. Pogodna za raznovrsne načine pripreme. Može se i sušiti i duboko zamrznuti prethodno blanširana.

DOBA:
Proljeće (travanj, svibanj, lipanj).

SLIČNE VRSTE:
Postoji nekoliko sličnih vrsta gljiva iz roda Entoloma koje rastu u isto doba kao i šljivovača. Odlično jestiva bijela šljivovača Entoloma sepium (Noulet & Dassier) Richon & Roze raste na istim staništima u isto doba, a neki je smatraju samo varijetetom obične šljivovače. Bijela šljivovača naraste nešto veća, mesnatija je, puno svijetlije bjelkaste boje i meso joj na ozlijeđenim mjestima pocrveni. Jestiva travanjska rudoliska Entoloma aprile (Britz) Saccardo naraste manja, ima tamnosmeđi klobuk i raste u šumama pod brijestovima i grabovima. Jestiva Entoloma saundersii (Fr) Saccardo pojavljuje se vrlo rano, ponekad već u ožujku i ima suh klobuk koji ne djeluje vodenasto, metalno olovnog je izgleda sa brojnim tamnijim uraštenim vlakancima.
Posebnu pažnju trebamo obratiti da kojim slučajem šljivovaču ne zamijenimo otrovnom olovastom rudoliskom Entoloma sinuatum (Bull:Fr) Kummer koja raste po listopadnim šumama krajem ljeta i u jesen te naraste mnogo veća.

OPASKE:
U nekim starijim priručnicima ova je vrsta navedena od imenom (sinonimom) Rhodophyllus clypeatus (L. ex Fr.) Quelet.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno