Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 1.4.2009.g.

Gljiva br. 159
Uvjetno jestiva


Disciotis  venosa  (Pers:Fr) Arnault
Žilasta tavicaPorijeklo slika: Autor prve tri fotografije je Josip Marino Šimić, a četvrte Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
Plodno tijelo je u obliku nepravilnog diska ili zdjelice promjera od 4-18 cm, visine 2-5 cm. Rub je valovit, malo podvrnut prema unutra. Unutrašnjost je manje-više rebrasto naborana, odnosno nepravilno žilasta, smeđaste boje, sa oker, riđim ili maslinastim primjesama. Vanjska strana je bjelkastokrem boje, sitno zrnasta, također sa naborima.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Trusište se nalazi s unutarnje strane zdjelice, manje-više je rebrasto naborano, odnosno nepravilno žilasto, smeđaste boje, sa oker, riđim ili maslinastim primjesama.

STRUČAK:
Stručak je vrlo kratak, obično jednim dijelom ukopan u zemlju, naboran, bjelkastokrem boje ili sa oker primjesama.

OTRUSINA:
Krem.

MESO:
Bjelkasto ili svijetlosmeđasto, vrlo krhko, voštanog izgleda. Miris jak na bjelilo (varikinu), odnosno klor. Okus neodređen.

MIKROSKOPIJA:
Spore široko eliptične, glatke, 19-25 x 12-15 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste po vlažnim listopadnim šumama, uz rubove šuma, na livadama uz grmlje, tj. na sličnim staništima kao i smrčci (Morchella esculenta). Vrlo često uz potoke ili rijeke, voli i vlažna travnata područja u šumama. Pronađe se uz topole, lijeske, jasene, hrastove, nije rijetka ni u voćnjacima jabuka i krušaka, a zna se pronaći i u parkovima. Može rasti pojedinačno, ali najčešće u skupinama od nekoliko primjeraka.

JESTIVOST:
Uvjetno jestiva. Sirova je škodljiva, pa se prije pripreme jela treba prokuhati, kako bi se eliminirali termolabilni otrovi. Inače, vrhunska jestiva gljiva, stoji uz bok smrčcima. Po nekima i bolja od smrčaka jer ima mekše i podatnije meso te vrhunsku aromu. Miris varikine, odnosno klora se izgubi prilikom kuhanja.

DOBA:
Proljeće, travanj i svibanj.

SLIČNE VRSTE:
Najsličnija joj je biserna pločarica Discina perlata (Fr.) Fr. koja nema jaki miris po varikini te raste na crnogoričnim panjevima ili prividno na tlu u njihovoj blizini. Sličiti mogu i Helvella leucomelaena (Pers) Nannfeldt i Helvella acetabulum (L:Fr) Quelet koje imaju razvijeniji stručak, pravilniji peharasti oblik i nemaju miris po varikini. Od drugih brojnih zdjeličarki iz roda Peziza razlikuje se po većim dimenzijama plodišta, naboranosti unutarnje strane, nepravilnijem plodnom tijelu i po mirisu na varikinu.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno