Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 1.4.2009.g.

Gljiva br. 158
Nejestiva


Daedalea  quercina (L:Fr) Fr
Hrastova raznocijevkaPorijeklo slika: Autor prve fotografije je Marin Sršan, a druge Josip Marino Šimić.


Opis:

KLOBUK:
Plodno tijelo je debelo, ima polukružni oblik kopita ili debele police, promjera od 8-25 cm, širine od 3-10 cm, debljine do 6 cm. Gornja površina je nepravilna, gruba, namreškana, posuta grudicama ili bradavicama, pahuljasta. Kremoker je boje sa sivkastim ili smeđastim tonovima.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Trusište se nalazi s donje strane, ima oblik labirinta, tj. nepravilnih izduljenih vijugavih pora koje se dalje račvaju ili budu prekinute u nekoj točci. S obzirom da su pore vrlo izduljene stvaraju dojam debelih listića. Pore su blijedooker boje, starenjem posmeđuju, duljine od 1-4 cm.

STRUČAK:
Bez stručka. Široko pričvrščeno postrance uz supstrat, tj. drvo.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Meso je debelo do 1 cm, tvrdo, odnosno elastično poput pluta, oker ili okersmeđaste boje. Na presjeku malo zonirano. Miris i okus ugodni, "gljivlji", pomalo papreni.

MIKROSKOPIJA:
Spore glatke, eliptične, 5.5-7 x 2.5-3.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Najčešće raste na hrastovim panjevima ili mrtvim hrastovim deblima, ali može rasti i na drugom mrtvom bjelogoričnom drveću (pitomi kesten, bukva, grab, bagrem, šljiva...). Ponekad raste i na još živim stablima koja su bolesna. Znači, ima osobine parazita i saprofita.

JESTIVOST:
Nejestiva.

DOBA:
Višegodišnja gljiva, raste tokom cijele godine, ali sporulira od kasnog proljeća do kasne jeseni.

SLIČNE VRSTE:
Daedaleopsis confragosa (Bolt. ex Fr.) Schroet. također ima trusište koje izgleda poput labirinta, ali pore su gušće i nisu tako jako izduljene te gornja površina ima koncentrične zone. Lenzites betulinus (L:Fr) Fr raste najčešće na brezama, plodno tijelo je puno tanje i gornja površina ima koncentrične zone.

OPASKE:
Ova gljiva svoje znanstveno ime roda (Daedalea) crpi iz grčke mitologije. Dedal je bio grčki izumitelj i graditelj koji je sagradio labirint u kojem je zatočen strašni Minotaur (pola čovjek, pola bik).
Britanci ovu gljivu nazivaju "Maze-gill", što bi u doslovnom prijevodu značilo labirintni listići, odnosno listići koji tvore labirint.
U nekim starijim priručnicima ovu ćete gljivu naći pod imenom (sinonimom) Trametes quercina (L. ex Fr.) Pilat.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno