Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 1.4.2009.g.

Gljiva br. 157
Nejestiva


Cyathus  striatus  (Huds:Pers) Willdenow
Prugasta košarica, prugasti lončić, ptičje gnijezdoPorijeklo slika: Autor prve fotografije je Josip Marino Šimić, a slijedeće tri Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
Visine do 1.5 cm, širine, do 1 cm. Plodno tijelo podsjeća na košaricu ili ptičje gnijezdo jer u unutrašnjosti sadrži nekoliko plosnatih bjelkastih "jajašaca" koje imaju oblik leća (peridiole). U mladosti je cijela košarica zatvorena i prekrivena dugim smeđastim gustim dlakama. Sazrijevanjem plodišta, na vrhu košarice prikazuje se bjelkasta kožica, odnosno membrana (operculum) koja štiti jajašca. Kada gljiva dozrije kožica se raspuca te nestane i tada se mogu vidjeti jajašca koja sadrže spore. Jajašca su dodatno pričvršćena za dno košarice tankim niti. Unutarnja strana košarice je sivkaste ili smeđaste boje (starenjem potamni) i ima široka narebranja, odnosno pruge. Uslijed vjetra ili padanja kiše jajašca se odvajaju od košarice i putuju zrakom da bi došla na neku podlogu gdje će ispustiti spore.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Trusište čine bjelkasta ili sivkasta jajašca, odnosno peridiole. Njihova je širina od 1-2 mm. Djelovanjem vjetra ili kiše jajašca se odvajaju od košarice i padaju na tlo ili dalje putuju nošene vjetrom. Kada dozriju spore unutar tih jajašaca, tanka opna peridiola puca i izbacuje spore u obliku crnkastog praha.

STRUČAK:
Košarice su svojom bazom pričvršćene za supstrat, tj. drvo.

OTRUSINA:
Bijele boje.

MESO:
Tkivo košarice je mekano, elastično, postojano. Unutrašnjost jajašaca (gleba) je u početku bijele boje dok je gljiva skroz mlada, kasnije sivkasto i na kraju crnkasto (prah). Bez mirisa i okusa.

MIKROSKOPIJA:
Spore glatke, eliptične, 15-22 x 3.5-12 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Prilično česta i rasprostranjena vrsta. Raste u većim skupinama na vlažnim granama i grančicama raznog drveća (bjelogoričnog i crnogoričnog). Često su te grane zakopane u tlu, pa izgleda kao da gljive rastu izravno iz tla.

JESTIVOST:
Nejestiva.

DOBA:
Druga polovica ljeta – jesen. Međutim, na stara plodišta (košarice) možemo naići tokom čitave godine.

SLIČNE VRSTE:
Glatka košarica Cyathus olla (Batsch:Pers) Pers. je iznutra glatka, nije narebrana, a izvana je samo pustenasto pahuljasta bez dugih dlačica. Cyathus stercoreus (Schw) De Toni naraste manja, nije narebrana iznutra, ima jajašca crnkaste boje te raste najčešće na izmetu životinja. Obična lončica Crucibulum laeve (Huds) Kambly je svjetlije okerbjelkaste boje, nije dlakava i nije narebrana iznutra.

OPASKE:
Ova mala i neobična gljiva svojim izgledom i sadržajem podsjeća na ptičje gnijezdo, stoga su je Britanci zasluženo nazvali "The bird's nest fungus".


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno