Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 30.3.2009.g.

Gljiva br. 155
Jestiva


Cortinarius  violaceus (L:Fr) Fr
Ljubičasta koprenkaPorijeklo slika: Autor prve fotografije je Josip Marino Šimić, a druge Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
5-15 cm. Konveksan, kasnije se ispruži, ponekad u središtu tupo ispupčen. Rub klobuka dugo vremena podvijen prema unutra. Djeluje kompaktno, čvrsto, mesnato, kožica klobuka suha i fino pustenasta, prekrivena sitnim čehicama. Najčešće je prekrasne plavoljubičaste boje, može biti i tamnoljubičast ili plavocrnkaste boje.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Srednje gusti, široki, prilično razmaknuti, povezani međusobno poprečnim žilicama, čvrsti, neravne i svjetlije oštrice. Malo odvojeni od stručka, odnosno zupčasto prirasli. U početku lijepe plavoljubičaste boje, kasnije poprašeni smeđastim sporama pa su ljubičastosmeđasti.

STRUČAK:
Visine do 12 cm, debljine i do 3.5 cm u bazi. Vitak, valjkast, u obliku batine, prema dnu se postepeno proširuje i ponekad u samoj bazi bude i vrlo debelo bulbozan. Nerijetko zna biti i zavinut u donjem dijelu, ali isto tako i pravilan. Pun, kasnije se malo prošuplji (u gornjem dijelu), vlaknast, prekriven pahuljastim vlaknastim nitima tamnije boje pa djeluje kao pustenast, iste boje kao i klobuk. Koprena je plavoljubičaste boje i ubrzo nestane. Često zna biti smeđeriđasto zamrljan od padajućih spora.

OTRUSINA:
Rđastosmeđa.

MESO:
Čvrsto, plavkasto ili ljubičasto, prožeto bjelkastom bojom. Okus blag, miris po cedrovom drvu (Cedrus).

MIKROSKOPIJA:
Spore eliptične ili u obliku badema, bradavičaste, 12-15 x 7-8.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u bjelogoričnim šumama na vapnenačkim tlima, posebno voli vlažna staništa uz breze, bukve i hrastove. Prilično rijetka gljiva, raste pojedinačno ili u manjim skupinama od po nekoliko primjeraka. Raste u šumama brdskog područja i u planinama.

JESTIVOST:
Jestiva. Miris po cedrovini izgubi se termičkom obradom. Vrlo rijetka gljiva, pa je bolje da ju ostavimo na ukras prirodi jer nije neka delikatesa. Inače, nedavno je otkriveno da ima značajna ljekovita svojstva antitumornih efakata.

DOBA:
Druga polovica ljeta – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Cortinarius hercynicus (Pers) Brandrud ima iste osobine, ali raste u crnogorici (smreke, borovi) i ima malo drugačiji oblik spora. Inače, neki ovu vrstu smatraju samo varijetetom ljubičaste koprenke.
Može se zamijeniti i sa nekim drugim ljubičastim koprenkama, kao što su npr. Cortinarius purpurascens (Fr.) Fr. ili Cortinarius caerulescens (Sch) Fr., ali one nemaju baršunaste klobuke posute sitnim čehicama.

OPASKE:
Ljubičasta je koprenka jedna od najljepših gljiva koju možete sresti u šumama. Naprosto oduševljava svojom nestvarnom plavoljubičastom bojom i baršunastim izgledom klobuka.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno