Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 30.3.2009.g.

Gljiva br. 154
Nejestiva


Cortinarius  trivialis  Lange
Obična koprenkaPorijeklo slika: Autor fotografija je Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
3-10 cm. Prvo zvonolik, zatim se rastvori, ali u sredini ostane tupo široko ispupčen. Rub klobuka ponekad valovit, nije narebran. Kao i druge vrste koprenki iz sekcije Myxacium tipično je vlažne odnosno sluzave kožice klobuka, kožica kao da se sjaji. Za vrijeme vlažnog vrmena jako je sluzav, a kad se osuši ostane samo mazav. Najčešće je žutooker boje sa narančastim primjesama, ali može imati smeđe i maslinaste tonove. Prema rubu klobuka obično je svjetlije boje.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su prirasli sa zupcem, pomiješani s kraćima, srednje gusti, oštrica je svjetlije boje. U početku su sivkasti s ljubičastim daškom, kasnije okersmeđasti, sa riđim ili maslinastim primjesama.

STRUČAK:
Visok do 12 cm, debljine do 2 cm. Valjkast, u bazi se obično suzuje, pun, mazav, prekriven sa sluzi. Bjelkast, sa ljubičastim daškom u gornjem dijelu, iznad nesavršenog pahuljastog vjenčića koji se nalazi u gornjem dijelu obično zamrljan smeđastom koprenom. Ispod također smeđasto zamrljan i sluzav u početku, prekriven ostacima koprene koji kad se osuše formiraju prugice ili prstenove sve do dna stručka.

OTRUSINA:
Rđastosmeđa.

MESO:
Srednje tanko, bjelkasto ili blijedožućkasto, u gornjoj polovici stručka blijedoljubičasto, a pri dnu stručka smeđasto. U stručku vlaknasto. Okus blag, bez mirisa.

MIKROSKOPIJA:
Spore riđe boje, u obliku badema, 10-13 x 6-7 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
U manjim skupinama u vlažnim bjelogoričnim šumama, najčešće uz topole trepetljike, vrbe i johe. Ima je i na većim nadmorskim visinama i u nizinama.

JESTIVOST:
Nejestiva.

DOBA:
Kraj ljeta – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Sličiti joj mogu druge vrste koprenki iz sekcije Myxacium koje su sluzave po klobuku, ali niti jedna od njih nema stručak izraženo prekriven prstenima ili prugicama. Cortinarius elatior Fr. može rasti na istim staništima, ali joj je klobuks širokim narebranjima. Cortinarius collinitus (Sow:Fr) SF Gray, Cortinarius mucosus (Bull) Kickx i Cortinarius stillatitius Fr. rastu pod crnogoricom.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno