Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 30.3.2009.g.

Gljiva br. 153
Otrovna!


Cortinarius  semisanguineus  (Fr:Fr) Gillet
Polukrvna koprenka, polukrvna crvenjačaPorijeklo slika: Autor prve dvije fotografije je Danijel Balaško, a treće i četvrte Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
3-7 cm. U početku zvonoliko konveksan, kasnije se ispruži, sredina mu je više-manje tupo ispupčena. Slabo mesnat, rub klobuka tanak. Suh, svilenst, pustenast, s uraslim vlakancima u kožici klobuka. Tamnosmeđe, smeđeriđe ili okerriđe boje, ponekad sa maslinastim primjesama.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su prilično gusti, pomiješani s kraćima, debeli, prirasli na stručak ili se malo spuštaju po njemu. Krasne su grimizne, odnosno ljubičastocrvene boje krvi, kasnije starenjem budu crvenoriđi, odnosno smeđecrveni.

STRUČAK:
Visok do 9 cm, debljine do 1 cm. Vitak, valjkast, obično zavinut, šupalj, pri dnu malo zadebljan. Prekriven vlaknastim nitima oker ili riđe boje vidljivima izbliza. Okeržute je boje, ponekad sa maslinastim, riđim ili crvenkastim primjesama.

OTRUSINA:
Riđesmeđa.

MESO:
Meso je tanko, žućkastozlatne je boje. Miris i okus po rotkvici.

MIKROSKOPIJA:
Spore su riđe boje, eliptične, 6-8 x 4-5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste pojedinačno, ali češće u manjim skupinama u vlažnim crnogoričnim šumama na kiselim tlima, posebno uz smreke. Može rasti i u bjelogorici, uz breze i bukve. Pojavljuje se i u nizinsko-brdovitom području i u planinama.

JESTIVOST:
Otrovna, kao i druge vrste iz sekcije, odnosno podroda Dermocybe.

DOBA:
Kraj ljeta – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Postoji nekoliko sličnih otrovnih vrsta iz sekcije Dermocybe koje kao i polukrvna koprenka imaju listiće crvene boje. Cortinarius sanguineus (Wulf:Fr) SF Gray koja naraste manja te joj je i stručak i klobuk crvene boje krvi. Cortinarius phoeniceus (Bull) Maire koja raste uz borove i breze te ima ciglastocrveni klobuk i žuti stručak prekriven crvenkastim vlaknastim nitima. Cortinarius cinnabarinus Fr. koja raste isključivo ispod bukava i cijelo plodište joj je obojeno u prekrasnu jarko crvenu skerletnu boju pa podsjeća na crvene gljive iz roda Hygrocybe.

OPASKE:
U nekim ćemo je priručnicima naći pod imenom (sinonimom) Dermocybe semisanguinea Fr.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno