Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 30.3.2009.g.

Gljiva br. 151
Otrovna!


Cortinarius  bolaris  (Pers:Fr) Pers
Ljuskava koprenka, crvenšarkaPorijeklo slika: Autor prve dvije fotografije je Željko Remar, a treće i četvrte Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
2-6 cm. U početku konveksan, zatim raširen i na kraju ispruženo ravan, ponekad i udubljen sa rubovima klobuka uzdignutim prema gore. Ponekad u sredini jače izbočen, ponekad tek malo primjetno. Inače, u mladih gljiva rub klobuka podvrnut prema unutra (prema listićima). Rub klobuka bude često ispucan, pogotovo kod starijih primjeraka. Suh, osnovna boja mu je bjelkasta, ali cijeli je prekriven ciglastocrvenim čehama ili ljuskama koje ponekad mogu biti i zlatnozelene boje (ostaci koprene, tj. zastorka). Stoga, opći dojam je da je klobuk crvene ili crvenoriđe boje, nerijetko sa žutomaslinastim primjesama.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Srednje gusti ili rijetki, pomiješani s kraćima, široki, debeli, prirasli uz stručak. U starosti oštrica listića svijetlija. U početku su kremoker boje, kasnije smeđastorđasti.

STRUČAK:
Visok do 8 cm, debljine do 1.5 cm. Valjkast, pun, kasnije šupalj u gornjem dijelu, nadolje zadebljan. Temeljna boja mu je bjelkastožuta, ali je sav pokriven crvenkastim, žućkastim ili riđim čehicama, nitima ili mrljama. Starenjem izblijedi. U vrhu gdje se spaja sa listićima ima pojas bijele boje, često na tom dijelu i deblji. U dnu često se bjelkastim pahuljičastim predivom na mjestu gdje je spojen sa supstratom.

OTRUSINA:
Riđesmeđa.

MESO:
Debelo i sočno, bjelkaste boje sa žutim zonama. Na prerezu požuti, osobito u donjem dijelu stručka, kasnije stajanjem pocrveni. Miris nezamjetan (po Fochtu na lubenice), okus malo gorkast.

MIKROSKOPIJA:
Spore riđe boje, jajolike, 6-8 x 4-5.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u bjelogoričnim šumama na kiselim tlima, posebno u bukovim i hrastovim šumama. Može rasti pojedinačno, ali češće raste u grupicama od nekoliko primjeraka, a ponekad gotovo grmoliko. Prilično rasprostranjena vrsta, ima je na manjim i većim nadmorskim visinama.

JESTIVOST:
Otrovna.

DOBA:
Ljeto - sredina jeseni.

SLIČNE VRSTE:
Najsličnija joj je također otrovna Cortinarius rubicundulus (Rea) Pearson koja naraste nešto veća, ima svjetliji žutocrven klobuk, sa daleko manje čehica nego ljuskava koprenka te joj meso još intenzivnije požuti na zraku. Raste u crnogoričnim i miješanim šumama.

OPASKE:
Ova mala vrsta koprenke lako je prepoznatljiva zbog crvenog klobuka i stručka, crvenih ljuski na klobuku, osobinom da joj meso požuti na zraku i tipičnim staništem uz bukve na kiselim tlima.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno