Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 30.3.2009.g.

Gljiva br. 150
Ljekovita


Cordyceps  militaris  (L:Fr) Link
Stršeća gusjenica, narančasti ubojica gusjenica, narančasta batinicaPorijeklo slika: Autor fotografija je Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
Naraste svega od 2 do 6 cm u visinu i do 0.5 cm debljine. Ima oblik buzdovana ili bejzbol palice, često je zavinut, gornji plodni dio (stroma) je širi. Donji dio plodnog tijela gljive ili "stručak" je svijetle narančaste ili bjelkastooker boje i neplodan je, dok je gornji plodni dio posut sitnim bubuljicama. Taj gornji dio proizvodi spore i jarko je narančasto obojen.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Trusište koje proizvodi spore nalazi se u gornjem bubuljičavom dijelu gljive koji je jarko narančast obojen kad je gljiva u punom rastu. Starenjem izblijeđuje.

STRUČAK:
Svjetlije boje od plodne narančaste glave, u dnu uži i micelijem pričvrščen na samoj bazi za ličinku kukca.

OTRUSINA:
Bezbojna.

MESO:
Meso je krhko, blijedo narančastožuto. Miris i okus nisu izraženi.

MIKROSKOPIJA:
Spore su bezbojne, valjkasto eliptične, 4-7 x 1-1.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Ova zaista neobična gljiva spada u razred gljiva mješinarki, a ponaša se kao parazit na različitim vrstama kukaca kada su oni u stadiju ličinke. Najčešće na živim ličinkama i kukuljicama moljaca, odnosno noćnih leptira koji su ukopani u tlo. Gljiva napada i ubija tijelo kukca u tlu, te se iz tijela kukca koji postaje dio gljive razvijaju plodna tijela gljive u obliku malih buzdovančića narančaste boje koji su vidljivi iznad površine zemlje. Obično raste u mahovini na vlažnom tlu.

JESTIVOST:
Gljiva nije jestiva, no posjeduje značajna ljekovita svojstva i u kineskoj se medicini od davnina koristi za liječenje različitih bolesti. Koristila se kao lijek protiv tuberkuloze, za otklanjanje iscrpljenosti i povećanje tjelesne snage, za dugovječnost, zatim kao lijek protiv impotencije, a u novije vrijeme otkriveno je njezino antitumorno djelovanje.

DOBA:
Kraj ljeta – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Druge vrste gljiva iz roda Cordyceps koje parazitiraju na kukcima. Ponajprije narančastožuta batinica Cordyceps bifusispora O.E. Erikss. koja je vrlo rijetka i svjetlije, tj. žutonarančaste boje.

OPASKE:
Cordycepsi su jedinstveni u svijetu gljiva jer parazitiraju na živim životinjama, tj. na kukcima.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno