Boletus.hr - Baza Gljiva - Prikaz gljive

Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 29.3.2009.g.

Gljiva br. 149
Jestiva


Coprinus  micaceus  (Bull:Fr) Fr
Blistava gnojištarka, tinjčeva gnojištarka



Porijeklo slika: Autor fotografija je Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
1-4 cm. Jajolik, kasnije zvonolik, i na kraju se konično raširi. Izrazito daleko narebran sve do središta. Sjajan, posut bjelkastim svilenastim zrncima od ostatka zastorka. Inače je okersmeđaste boje sa riđim ili narančastim primjesama koje su posebno izražene na samom središtu klobuka gdje je i tamnije boje. Za vrijeme sušnog razdoblja izblijeđuje i postane bjelkastooker boje.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Slobodni, vrlo gusti, u početku bjelkaste boje, ubrzo sivkastosmeđi i na kraju crni.

STRUČAK:
Visine do 8 cm, debljine do 0.5 cm. Valjkast, često zavinut, svilenasto bjelkast, prekriven sitnim pahuljicama bijele boje vidljivima izbliza. Krkak, lako se lomi, šupalj. U bazi obično malo deblji. Bez vjenčića.

OTRUSINA:
Smeđecrna.

MESO:
Meso je vrlo tanko, nježno, bjelkastooker boje. Miris i okus nisu izraženi.

MIKROSKOPIJA:
Spore u masi smeđecrne, u obliku badema, 7-10 x 4.5-6 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u blizini bjelogoričnih panjeva ili debla u propadanju. Pojavljuje se u šumama, uz rubove šuma, voćnjacima, parkovima, tj. svagdje gdje ima raspadajućeg drveća. Raste u većim grupama od desetak ili nekoliko desetaka primjeraka, vrlo često zbijeno, tj. busenasto. Vrlo rasprostranjena i česta vrsta.

JESTIVOST:
Jedva jestiva, neizdašna, bez većih kulinarskih kvaliteta. Ne sadrži alergeni sastojak koprin (poput jajaste gnojištarke). Dakle, može se konzumirati u kombinaciji sa alkoholom, ali kao što smo već rekli blistava je gnojištarka bez većih vrijednosti.

DOBA:
Proljeće – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Spada u vrlo kompleksnu grupu, odnosno sekciju gnojištarki (sekcija Micaceus) unutar koje se nalazi nekoliko vrlo sličnih vrsta među kojima dolazi do razilaženja u mišljenjima kod pojedinih autora. Sve su one istih konzumnih kvalitete, nejestive, ili jedva jestive. Neke od njih su: Coprinus radians (Desm) Fr; Coprinus xanthothrix Romagnesi; Coprinus truncorum (Scop:Fr) Fr; Coprinus saccharinus Romagn., Coprinus silvaticus Peck., Coprinus domesticus (Bolt:Fr) SF Gray.

OPASKE:
Po najnovijoj klasifikaciji rod Coprinus podijeljen je u 4 roda - Coprinus, Coprinellus, Coprinopsis i Parasola. Navodno je za to zaslužan napredak mikologije, odnosno DNA analiza gljiva. To je još novijeg datuma i nećemo takvu klasifikaciju naći u postojećoj europskoj literaturi. No, u budućnosti vrlo vjerojatno, pogotovo kod novih autora. Tako ćemo blistavu gnojištarku pronaći pod novim imenom Coprinellus micaceus (Bull.) Vilgalys, Hopple & Jacq. Johnson.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno