Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 29.3.2009.g.

Gljiva br. 148
Nejestiva


Coprinus  disseminatus  (Pers:Fr) SF Gray
Rasijana gnojištarkaPorijeklo slika: Autor prve fotografije je Josip Marino Šimić, druge i treće Danijel Balaško, a četvrte Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
0.5-1.5 cm. Malen, tanak, nježan. U početku jajolik, zatim zvonolik i kasnije starenjem se ispruži. U mladih primjeraka posut sitnim bjelkastim pahuljicama vidljivima izbliza. Izraženo uzdužno narebran sve do središta klobuka koje je obično tamnije obojeno. Različito obojen, krembjelkast, oker, sivkast.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Srednje gusti, prirasli uz stručak ili slobodni, pomiješani s kraćima. U početku bijeli, ubrzo sivkasti i na kraju crnkasti. Ne raspadaju se u crnu masu ("tintu") već se posuše zajedno sa mesom klobuka.

STRUČAK:
Visine do 4 cm, debljine do 0.2 cm. Valjkast, vrlo krhak, nježan, često zavinut, šupalj, bjelkasto prozirne boje, prekriven vrlo sitnim zrncima vidljivima izbliza. U bazi može biti malo zadebljan. Bez vjenčića.

OTRUSINA:
Crnkasta.

MESO:
Meso je vrlo tanko, nježno, bijele boje. Miris i okus nisu izraženi.

MIKROSKOPIJA:
Spore u masi crnkaste, eliptične ili u obliku badema, 7-9.5 x 4-5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste uz trule (ili na njima) bjelogorične panjeve ili debla u propadanju. Pojavljuje se u šumama, voćnjacima, vinogradima, tj. svagdje gdje ima raspadajućeg drveća koje može naseliti. Obično raste u jako velikim množinama od nekoliko stotina primjeraka.

JESTIVOST:
Nejestiva zbog svojih malih dimenzija, bez kulinarskih vrijednosti.

DOBA:
Proljeće – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Zbog svojih malih dimenzija, staništa i masovne pojave klobučića na jednom mjestu ne može se zamijeniti sa drugim gljivama iz roda Coprinus. Može se zamijeniti sa patuljastom slabunjavkom Psathyrella pygmaea (Bull:Fr) Singer, ali ona ima svijetliju otrusinu (ljubičastosmeđu), te joj je klobuk gladak (nije posut sitnim pahuljicama), a i spore su joj manje od onih u rasijane gnojištarke.

OPASKE:
Po najnovijoj klasifikaciji rod Coprinus podijeljen je u 4 roda - Coprinus, Coprinellus, Coprinopsis i Parasola. Navodno je za to zaslužan napredak mikologije, odnosno DNA analiza gljiva. To je još novijeg datuma i nećemo takvu klasifikaciju naći u postojećoj europskoj literaturi. No, u budućnosti vrlo vjerojatno, pogotovo kod novih autora. Tako ćemo rasijanu gnojištarku pronaći pod novim imenom Coprinellus disseminatus (Pers.) J.E. Lange.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno