Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 29.3.2009.g.

Gljiva br. 146
Uvjetno jestiva


Coprinus  atramentarius  (Bull:Fr) Fr
Jajasta gnojištarka, naborana gnojištarka, obična gnojištarka, prava gnojištarka, prava tintnicaPorijeklo slika: Autor prve tri fotografije je Željko Remar, a četvrte Josip Marino Šimić.


Opis:

KLOBUK:
3-7 cm. Jajolikog oblika, kasnije se raširi, rubovi mu se raspucaju, iskrzaju i na kraju podvrču prema gore tj. prema klobuku, tada se brzo raspada i pretvara u crnu masu koja podsjeća na tintu. Ta crna masa kod ubrzanog raspadanja može kapati sa ruba klobuka. Dok je mlad zrakasto je uzdužno naboran, svilenast, kao posipan sitnom bjelkastom prašinom koji se može prstima zgrebsti. Vrlo često često prekriven sitnim ljuskicama ili čehicama, koje su izraženije i gušće u središtu klobuka koje je obično i nešto tamnije obojeno. Boja klobuka je varijabilna pa može biti bjelkastosiv, sivkastočađav, smeđesiv ili čak ponekad sa maslinastim ili ljubičastim daškom.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su jako gusti i međusobno usko priljubljeni jedni uz druge, pomiješani s kraćima, valoviti, slobodni, mekani, nježni. U početku dok je gljiva mlada bijele boje, kasnije dozrijevanjem sve više tamniji, tj. naprije sivkasti, pa sivoljubičasti, tamnosmeđi i na kraju potpuno crni kada se pretvaraju se u crnu kapajuću masu.

STRUČAK:
Visine do 15 cm, debljine do 1.5 cm. U početku kod mladih gljiva je kratak, kasnije se rastom sve više izdužuje. Bijele boje, valjkast, u mladosti pun, zatim se prošuplji, svilenast, najprije sitno čehast ili uzdužno crtast, kasnije u starijih gljiva bude gladak. U donjem dijelu stručka gdje je klobuk bio spojen sa stručkom nalaze se ostaci prolaznog vjenčića, odnosno u tom donjem dijelu je obično lagano zadebljan i prekriven sitnim smeđastim čehicama.

OTRUSINA:
Crna.

MESO:
Vrlo tanko u klobuku, u stručku nešto deblje, no on je ubrzo šupalj. Nježno, krhko, u početku je bijele boje, kasnije sivkasto i na kraju kad se pretvara u "tintu" crne boje. Miris i okus su ugodni, blagi.

MIKROSKOPIJA:
Spore u masi crne, glatke, eliptične, 8-11 x 5-6 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Pojavljuje se u vrtovima, voćnjacima, vinogradima, parkovima, uz ceste, šume, šumske puteve, rubove šuma, livade itd. Raste u većim skupinama (često i busenasto) na tlima bogatim humusom, organskim otpadom, na raspadajućem deblima, uz stare panjeve itd.

JESTIVOST:
Uvjetno jestiva, dobra dok je mlada, tj. dok su listići bijele boje. Samo ju ne smijemo uživati zajedno s alkoholom jer sadržava toksični sastojak (koprin) koji može dovesti do neugodnih alergijskih reakcija sličnih antabusu (crvenilo lica, svrbež, glavobolja, vrtoglavica, povraćanje, proljev...). Alkohol se ne smije uzimati 24 sata prije i 24 sata nakon konzumacije ove gnojištarke. Slična reakcija se može dogoditi ako pijemo kavu ili čaj, zbog kofeina, odnosno teina, pa je uputno izbjeći i takve napitke.

DOBA:
Proljeće – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Najsličnija joj je također uvjetno jestiva Romagnesieva gnojištarka Coprinus romagnesianus Singer koju pojedini autori smatraju samo kao varijaciju jajaste gnojištarke sa čehastijim klobukom i sa čehastijim donjim dijelom stručka.
Ukusna velika gnojištarka Coprinus comatus (Mull:Fr) Pers. ima klobuk prekriven bjelkastim vunastim čehama i mali vjenčić na stručku.

OPASKE:
Po najnovijoj klasifikaciji rod Coprinus podijeljen je u 4 roda - Coprinus, Coprinellus, Coprinopsis i Parasola. Navodno je za to zaslužan napredak mikologije, odnosno DNA analiza gljiva. To je još novijeg datuma i nećemo takvu klasifikaciju naći u postojećoj europskoj literaturi. No, u budućnosti vrlo vjerojatno, pogotovo kod novih autora. Tako je jajastoj gnojištarki novo znanstveno ime Coprinopsis atramentaria (Bull.) Redhead, Vilgalys & Moncalvo.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno