Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 29.3.2009.g.

Gljiva br. 145
Nejestiva


Collybia  peronata  (Bolt:Fr) Kummer
Ljuta plosnatica, ljuta lisnatica, runjava lisnaticaPorijeklo slika: Autor prve dvije fotografije je Danijel Balaško, a treće i četvrte Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
3-7 cm. Najprije konveksan, zatim raširen, najčešće sa tupim širokim ispupčenjem u sredini. Rub klobuka je tanak, elastičan, gotovo uvijek spušten prema dolje, najčešće široko naboran ili narebran, u starijih gljiva pokidan ili iskrzan. Za vrijeme vlažnog vremena je smeđecrvenkaste boje sa oker primjesama, svjetlije boje kada je suho. Sredina klobuka tamnije obojena od ruba.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su rijetki, pomiješani s kraćima, debeli, slobodni, često jarkom ili membranom (collarium) odvojeni od stručka. U početku oker boje, kasnije okersmeđasti sa crvenkastom nijansom.

STRUČAK:
Visine do 8 cm, debljine do 0.5 cm. Valjkast, žilav, elastičan, gladak ili sitno pustenast. Pri dnu zadebljan i prekriven bjelkastožućkastim dlačicama. Žutooker boje, svjetliji od klobuka.

OTRUSINA:
Bjelkasta.

MESO:
Tanko, žilavo-elastično, pogotovo u stručku. Žućkastooker boje. Miris gotovo nezamjetan, no kad se malo protrlja tada ima kiselkasti miris koji podsjeća na ocat. Okus je ljut kada se komadić klobuka žvače nekoliko sekundi u ustima.

MIKROSKOPIJA:
Spore glatke, bezbojne, eliptične, 7-10 x 3-4 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
U bjelogoričnim i miješanim šumama, najčešće na lišću bjelogorice. Posebno voli bukove šume gdje ponekad raste u većim skupinama. Nerijetko raste zbijeno u svežnjićima. Može se pronaći i u crnogorici među iglicama na tlu, ali tamo je rijeđa.

JESTIVOST:
Nejestiva zbog elastično-žilavog mesa i ljutog okusa.

DOBA:
Ljeto – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Možemo ju zamijeniti s drugim sličnim plosnaticama. Collybia dryophila (Bull:Fr) Kummer koja ima guste listiće i nema dlakavu osnovu stručka. Collybia hariolorum (Bull:Fr) Quelet koja također ima dlakavu osnovu stručka, ali ima neugodan zadah na gnjili kupus. Collybia distorta (Fr) Quelet koja ima crvenosmeđu boju klobuka i izraženo brazdast i izuvijan stručak te guste listiće. Collybia ocior (Pers) Vilgalys & Miller ima tamniji smeđecrvenkasti klobuk i guste listiće. Collybia erythropus (Pers.) Kummer raste u većim svežnjićima i ima crvenkaste stručke te gušće listiće. A sve one zajedno nemaju ljut okus kao ljuta plosnatica.

OPASKE:
U najnovijoj mikološkoj znanosti, američki mikolog Roy E. Halling, rod Collybia je razdijelio na tri zasebna podroda, odnosno roda - Collybia, Rhodocollybia i Gymnopus. Stoga, u najnovijoj literaturi ili izvorima sa Interneta moguće je da ćete ovu vrstu naći pod imenom Gymnopus peronatus (Bolton) Antonín, Halling & Noordel.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno