Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 29.3.2009.g.

Gljiva br. 144
Nejestiva


Collybia  maculata  (Alb &Schw:Fr) Quelet
Pjegava plosnaticaPorijeklo slika: Autor prve fotografije je Danijel Balaško, a druge Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
4-12 cm. Dok je mlad konveksan, kasnije se raširi. Rub klobuka tanak, podvijen prema unutra, nepravilan, valovit. Površina klobuka glatka, u početku dok je mlad bjelkaste boje, kasnije kremoker boje sa riđesmeđim pjegama.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su vrlo gusti, uski, slobodni, nazubljenih oštrica. U početku su bijele boje, kasnije sa smeđeriđim pjegama kao i klobuk.

STRUČAK:
Visine do 12 cm, debljine do 2 cm. Valjkast, vlaknast, tvrd, šupalj, gladak, no često spiralno uzdužno crtast, u gornjem dijelu obično sitno brašnjast. Bijele ili bijelokrem boje, kasnije kao i klobuk može imati smeđaste mrlje. Obično prema dolje deblji, a često se u samoj bazi i sužava.

OTRUSINA:
Bjelkasta sa ružičastim daškom.

MESO:
Čvrsto, žilavo, bjelkaste boje. Blago, ugodnog mirisa, okus pomalo gorak.

MIKROSKOPIJA:
Spore glatke, okruglaste, 4-6 x 3-5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u crnogoričnim i bjelogoričnim šumama na kiselim tlima bogatim humusom. Najčešća je u crnogoričnim šumama, gdje može rasti u velikim skupinama od više desetaka primjeraka.

JESTIVOST:
Nejestiva zbog elastično-žilavog mesa i gorkog okusa.

DOBA:
Kraj ljeta – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Zbog bijele boje i smeđecrvenih pjega ne možemo ju zamijeniti sa drugim vrstama iz roda Collybia. Izgledom joj slične mogu biti neke vrste bijelih vitezovki Tricholma (album, psudoalbum, lascivum), ali one imaju rijeđe listiće i mekanije meso neugodnog mirisa.

OPASKE:
U najnovijoj mikološkoj znanosti, američki mikolog Roy E. Halling, rod Collybia je razdijelio na tri zasebna podroda, odnosno roda - Collybia, Rhodocollybia i Gymnopus. Stoga, u najnovijoj literaturi ili izvorima sa Interneta moguće je da ćete ovu vrstu naći pod imenom Rhodocollybia maculata (Alb. & Schwein.) Singer.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno