Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 27.3.2009.g.

Gljiva br. 143
Uvjetno jestiva


Collybia  fusipes  (Bull:Fr) Quelet
Hrastova plosnatica, hrastovačaPorijeklo slika: Autor prve tri fotografije je Željko Remar, a četvrte Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
3-8 cm. U početku polukuglast, zatim se ispruži, ali obično ostane u središtu tupo široko ispupčen. Dok je mlad obično pravilnog klobuka, kasnije kod odraslih primjeraka nepravilan, često sa vijugavim rubom klobuka. Gladak, sjajan, obično crvenkastosmeđe boje, sa oker primjesama. Starenjem obično sa tamnijim smeđim pjegama. Za vrijeme sušnog razdoblja klobuk se raspuca u nepravilna polja.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su rijetki ili srednje gusti, debeli, valoviti, prirasli uz stručak sa prilično širokim jarkom pa se čine kao slobodni. Krembijele boje u početku, starenjem dobivaju smeđaste pjege.

STRUČAK:
Visine do 15 cm, debljine do 2 cm. Općenito vrlo nepravilan, vijugav, sa uzdužnim naborima ili brazdama, u vrhu i dnu tanji. Žilav, vlaknast, gladak, najprije pun, kasnije šupalj. Pri dnu je sužen i često usko stisnut sa ostalim stručcima. Sama baza stručka je vrlo tvrda i korijenasta, ušiljena i tamnije boje od ostatka stručka. U gornjem dijelu je svjetlije obojen, kremoker boje, prema dolje sve više smeđecrvenkast, često prekriven sa smeđecrvenkastim mrljama, pogotovo u starijih primjeraka.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Meso je u početku nježno, ali ubrzo bude žilavo i elastično, pogotovo u stručku. Bjelkaste boje, ugodnog gljivljeg mirisa i blagog okusa.

MIKROSKOPIJA:
Spore glatke, eliptične, 4-6 x 2-4 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u većim svežnjićima uz panjeve bjelogoričnog drveća ili prividno na tlu iz njihovog korijenja. Posebno voli hrastove panjeve po čemu je i dobila ime.

JESTIVOST:
Jestiva, no teže probavljiva zbog žilavo-elastične strukture mesa. Jestivi su samo mladi klobuci.

DOBA:
Već od kraja proljeća pa do sredine jeseni.

SLIČNE VRSTE:
Ako pripazimo na nepravilno valoviti, izbrazdani i ušiljeni stručak, smeđaste pjege po cijelom plodištu, te stanište uz hrastove ne možemo ju zamijeniti sa drugim gljivama. Možda Collybia erythropus (Pers.) Kummer može biti slična, ali ona naraste manja i nema nepravilno izuvijani stručak.

OPASKE:
U najnovijoj mikološkoj znanosti, američki mikolog Roy E. Halling, rod Collybia je razdijelio na tri zasebna podroda, odnosno roda - Collybia, Rhodocollybia i Gymnopus. Stoga, u najnovijoj literaturi ili izvorima sa Interneta moguće je da ćete ovu vrstu naći pod imenom Gymnopus fusipes (Bull.) Gray.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno