Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 27.3.2009.g.

Gljiva br. 141
Jestiva


Collybia  butyracea (Bull:Fr) Kummer
Maslačna plosnaticaPorijeklo slika: Autor fotografija je Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
3-7 cm. Najprije konveksan, zatim se raširi, u sredini sa ispupčenjem, odnosno grbicom. Djeluje kao da je mastan, odnosno vodenast, kožica klobuka je glatka i vlažna na dodir. Obično na samoj grbici tamnije boje, suši se od grbice prema rubu i onda na tom mjestu izblijedi, pa onda opet tamniji od sredine klobuka do ruba klobuka, tik do samog ruba opet ima svijetliju liniju. Rub klobuka sitno narebran za vrijeme vlažnog vremena. Boje može varirati od bjelkaste ili svijetlosivkaste (var. asema) pa sve do tamnosmeđe, odnosno smeđeriđe boje. Može biti sa crvenkastim i maslinastim nijansama.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Gusti, pomiješani s kraćima, blizu stručka trbušasto zaobljeni i odvojeni od stručka, imaju nepravilno nazubljenu oštricu. Bijele boje.

STRUČAK:
Visine do 8 cm, debljine do 1.5 cm. Valjkast, prema dnu postepeno deblji, u samoj bazi obično zadebljan i prekriven bijelim pahuljičastim predivom, odnosno kao da je prekriven bjelkastim injem. Često zna biti uzdužno crtast, vlaknast, šupalj, u dnu kao djeluje kao spužvast. Boje slične kao i klobuk, u vrhu malo svjetliji, oker boje, prema dnu tamniji, smeđast.

OTRUSINA:
Bjelkasta sa ružičastim daškom.

MESO:
Meso je prilično tanko, vodenasto, mekano u klobuku, u stručku više vlaknasto, bjelkaste boje. Bez posebnog mirisa i okusa.

MIKROSKOPIJA:
Spore prozirne, glatke, eliptične 6.5-8 x 3-3.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Bjelogorične i crnogorične šume, na kiselim tlima, u manjim skupinama ili pojedinačno. Raste na otpalom lišću i iglicama. Prilično česta i rasprostranjena vrsta, pojavljuje se i u nizinama i na većim nadmorskim visinama.

JESTIVOST:
Osrednje jestiva gljiva. Bez neke veće vrijednosti.

DOBA:
Od kraja ljeta do kraja jeseni.

SLIČNE VRSTE:
Nalik joj mogu biti druge vrste iz roda plosnatica (Collybia). Npr. Collybia distorta (Fr) Quelet koja ima crvenosmeđu boju klobuka i izraženo brazdast i izuvijan stručak ili Collybia dryophila koja je okeržute boje klobuka te raste najčešće u proljeće i početkom ljeta.

OPASKE:
U najnovijoj mikološkoj znanosti, američki mikolog Roy E. Halling, rod Collybia je razdijelio na tri zasebna podroda, odnosno roda - Collybia, Rhodocollybia i Gymnopus. Stoga, u najnovijoj literaturi ili izvorima sa Interneta moguće je da ćete ovu vrstu naći pod imenom Rhodocollybia butyracea (Bull.) Lennox.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno