Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 26.3.2009.g.

Gljiva br. 140
Jestiva, vrhunska


Clitopilus  prunulus  (Scop:fr) Quelet
Brašnjača, svilena lisičica, mlinarica, krhka brašnjača, majevka, mokarica, slivaricaPorijeklo slika: Autor prve dvije fotografije je Željko Remar, a treće i četvrte Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
3-12 cm. U početku je konveksan, ali ubrzo se raširi, pod starost bude i ulegnut, prilično mesnat. U mladosti najčešće pravilan, kasnije nepravilniji, često valovitog ruba klobuka, sa udubljenima ili grbama, vijugav, za vrijeme sušnog vremena ispucan. Rub klobuka uvrnut prema listićima. Bez sjaja, sitno pustenast, kao da je posut sitnim bjelkastim injem, bijele boje, često sa sivkastim tonovima (obično u sredini klobuka).

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su silazni po stručku, srednje gusti, pomiješani s kraćima, ponekad se račvaju, mekani, lako se odvajaju od klobuka. Bjelkasti sa sivkastom nijansom, sazrijevanjem spora postaju sve više ružičasti..

STRUČAK:
Visine do 6 cm, debljine do 1.5 cm. Kratak, mesnat, pun, zdepast, valjkast ili nepravilan, ponekad može biti uzdužno crtast, zavinut, u dnu ponekad malo zadebljan, a ponekad se u dnu suzuje. Iste boje kao i klobuk, na bazi stručka je obično bjelkasto pahuljičast, a u gornjem dijelu blizu listića kao posut sitnim prahom.

OTRUSINA:
Ružičasta s oker daškom.

MESO:
Meso je krhko, nježno, mekano, bijele boje. Prepoznatljivog okusa i mirisa po svježem brašnu.

MIKROSKOPIJA:
Spore ružičaste, izduljeno eliptične, 8-13 x 5-7 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u manjim ili većim skupinama po bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, ima je i u planinskom području i u nizinama. Posebno voli šumske čistine te travnata područja uz bukve, hrastove i breze. Prilično česta i u crnogorici, posebno uz smreke.

JESTIVOST:
Izvanredna jestiva gljiva sa mekim, ukusnim mesom, jedna od najboljih uopće. Može se pripremati na raznorazne načine. Može se i sušiti te duboko zamrznuti prethodno blanširana.

DOBA:
Od sredine ljeta do kraja jeseni.

SLIČNE VRSTE:
Posebnu pozornost trebamo obratiti da ju ne zamijenimo sa opasno otrovnim bijelim vrstama iz roda Clitocybe (deallbata, phyllophila, candicans...) koje također mogu rasti na sličnim staništima. Kod njih su listići prirasli uz stručak, bjelkaste su boje, imaju bjelkastu otrusinu, žilavije meso i ne tako intenzivan miris po brašnu. Kod brašnjače Clitopilus prunulus su listići u odraslih primjeraka sa ružičastom nijansom, jače se spuštaju po stručku, meso joj je vrlo krhko, miriše intenzivno na brašno te ima ružičastu boju otrusine.
Inače, znam stanište u jednoj smrekovoj plantaži gdje brašnjača raste ujesen zajedno u društvu sa otrovnom vrstom Clitocybe phyllophila ,odnosno Clitocybe cerussata. Stoga moramo dobro obratiti pozornost na gornja razlikovna obilježja kada skupljamo brašnjače za jelo. Neiskusnim gljivarima se ne preporuča branje brašnjača, jer bi mogli vrlo lako pogriješiti i ubrati neku otrovnu bijelu vrstu iz roda Clitocybe.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno