Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 26.3.2009.g.

Gljiva br. 139
SMRTNO Otrovna!


Clitocybe  phyllophila  (Pers:Fr) Kummer
Vapnenasta grlašica, bijela otrovnica, lisnata grlašicaPorijeklo slika: Autor fotografija je Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
4-10 cm. U početku konveksan, no ubrzo se raširi, ravan ili u sredini ulegnut, ponekad s manjim ispupčenjem, rub dugo vremena podvrnut prema unutra. Bez sjaja, suh, bijele ili krem boje, stariji i sivkast. Prekriven sitnim bjelkastim injem, odnosno bijelim magličastim slojem pa izgleda kao da je posut vapnom.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su prirasli ili se malo spuštaju po stručku, gusti, pomiješani s kraćima, bijele ili krem boje, kasnije i s oker nijansom.

STRUČAK:
Visok do 10 cm, debljine do 1.5 cm. U početku pun, kasnije šupalj, u dnu često zavijen, uzdužno crtast. Bijele ili krem boje, može biti i s oker tonovima. Pri dnu obično bjelkasto pahuljast i ponekad neznatno deblji u dnu.

OTRUSINA:
Krembijela.

MESO:
Meso je nježno, pomalo vlaknasto, tanko. Bijele ili krem boje. Miris je kompleksan, aromatičan ili vuče na miris brašna. Okus blag, nezamjetan.

MIKROSKOPIJA:
Spore bjelkaste boje, glatke, eliptične, 4-6 x 2.5-3.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u većim skupinama u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, na otpalom lišću i iglicama.

JESTIVOST:
Smrtno otrovna.

DOBA:
Od kraja ljeta do kraja jeseni.

SLIČNE VRSTE:
Posebnu pozornost trebamo obratiti da ju ne zamijenimo sa jestivom i ukusnom brašnjačom Clitopilus prunulus kojoj su listići u odraslih primjeraka sa ružičastom nijansom, jače se spuštaju po stručku, meso joj je vrlo krhko, miriše intenzivno na brašno te ima ružičastu boju otrusine.
Vrlo veliku sličnost ima sa ostalim bijelim otrovnim grlašicama iz roda Clitocybe (dealbata, candicans, cerussata). Neki autori razdvajaju vrste Clitocybe cerrusata i Clitocybe phyllophila kao dvije zasebne, a drugi pak smatraju da je Clitocybe cerussata samo varijetet vapnenaste grlašice koji raste u crnogoričnim šumama (ponajprije pod smrekama). U novije se vrijeme ove dvije vrste smatraju sinonimima.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno