Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 26.3.2009.g.

Gljiva br. 138
Jestiva


Clitocybe  odora  (Bull:Fr) Kummer
Mirisna grlašica, mirisna uleknjača, anisovka, anisova grlašica, zelena grlašicaPorijeklo slika: Autor prve tri fotografije je Željko Remar, a četvrte Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
3-9 cm. Dok je gljiva mlada konveksan, kasnije se izravna, ponekad ulegnut, više-manje sa vidljivim središnjim ispupčenjem. Obod klobuka tanak, u mlađih podvrnut prem unutra, često nepravilan i izuvijan, pogotovo u odraslih primjeraka. Suh, nije sjajan, često sa istaknutim sitnim tamnijim uraslim vlakancima. Boje je plavkastozelenkaste ili sivkastozelenkaste, sad svjetlijih sad tamnijih nijansi, obično u sredini tamniji. Ponekad sa tamnijim koncentričnim pojasima ili mrljama tamnije boje.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su prirasli uz stručak, srednje gusti, tanki, pomiješani sa kraćima. Istobojni s klobukom ili malo svjetliji.

STRUČAK:
Visine do 8 cm, debljine do 1 cm. Obično kratak, valjkast, vlaknast, pun pa šupalj, ponekad uzdužno crtast, u bazi obično zadebljan i bjelkaste boje od micelijskog prediva. Istobojan s klobukom ili malo svjetliji.

OTRUSINA:
Bijela sa ružičastim daškom.

MESO:
U početku kad je gljiva mlada čvrsto, kasnije omekša i bude elastično, u stručku vlaknasto. Blijedozelene boje. Miris i okus vrlo intenzivni, podsjećaju na miris anisa ili marcipana.

MIKROSKOPIJA:
Spore glatke, eliptične, 6-8 x 3-4 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u manjim ili većim skupinama u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama. Može rasti i u krugovima, polukrugovima ili linijama. Prilično je česta u smrekovim sastojinama. Snažan miris po anisu može se osjetiti i na više od desetak metara, pa možemo pretpostaviti da su u blizini mirisne uleknjače i prije nego što smo ih stvarno ugledali.

JESTIVOST:
Jestiva, nekima neće pasati zbog jakog aromatičnog mirisa na anis pa ju je zato možda bolje pomiješati s drugim gljivama ( i to samo nekoliko primjeraka). Može se posušiti, samljeti i kao začin dodavati jelima.

DOBA:
Od kraja ljeta do kraja jeseni.

SLIČNE VRSTE:
Ova gljiva zbog svoje zelenoplave boje i predivnog mirisa na anis teško da se može zamijeniti s nekom drugom vrstom. Ponekad, stariji primjerci znaju dosta izblijediti tako da mogu izgledati poput bijelih otrovnih grlašica (npr. Clitocybe phyllophila), ali tada pomaže miris na anis.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno