Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 4.3.2009.g.

Gljiva br. 57
Uvjetno jestiva


Clitocybe nebularis (Batsch:Fr) Kummer
Maglenka, snježnica, maglena grlašicaPorijeklo slika: Autor prve tri fotografije je Željko Remar, a četvrte Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
5-25 cm. U početku zvonolik, ruba uvrnutog prema unutra. Kasnije se klobuk ispruži i bude gotovo ravan ili malo konveksan. U sredini sa blagim ispupčenjem koje se kod starijih primjeraka gubi. Boja varira od bjelkasto sivkaste do tamnosive ili čađavosive. Ponekad je skroz bijele boje (var. alba). Uz rub klobuka svjetlije boje.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići se lagano spuštaju niz stručak, prilično gusti, blijedokrem boje. Lako se odvajaju od klobuka.

STRUČAK:
Visok do 12 cm, debljine do 4 cm. Ima oblik batine, vlaknast, pun. Prema dolje je deblji, nerijetko u bazi i podosta zadebljan. Često uzdužno naboran. Bjelkasto sive boje.

OTRUSINA:
Bjelkasto krem.

MESO:
Meso je bjelkaste boje, vlaknasto. Prodornog, pomalo neugodnog mirisa koji se još više intenzivira kuhanjem. Okus kiselkast.

MIKROSKOPIJA:
Spore blijedožute, eliptične, 5.5-8 x 3.5-5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
U bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, u nizinskom, brdovitom i planinskom području. Vrlo često raste u velikim vilinskim krugovima ili polukrugovima koji broje više desetaka primjeraka ovih gljiva.

JESTIVOST:
U skuhanom stanju jestiva gljiva. Pojedinci ju ne podnose zbog jakog mirisa i okusa, no neki kažu da je jedna od boljih jestivih gljiva. U svakom slučaju prije upotrebe trebamo ju termički dobro obraditi i ne uživati učestalo i u većim količinama.

DOBA:
Od kraja ljeta do kraja jeseni, pogotovo je česta u drugoj polovici jeseni. Ponekad se javi i u proljeće.

SLIČNE VRSTE:
Trebamo paziti da ju ne zamjenimo sa otrovnom olovastom rudoliskom (Entoloma sinuatum) koja može rasti na istim staništima u bjelogoričnim šumama. Međutim olovasta rudoliska ima miris po brašnu i u odrasloj dobi listiće i otrusinu crvenkaste boje.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno