Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 27.5.2009.g.

Gljiva br. 137
Uvjetno jestiva


Clitocybe  inversa  (Scop) Patouillard
Izvrnuta grlašica, žuta uleknjačaPorijeklo slika: Autor prve dvije fotografije je Željko Remar, a treće Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
4-10 cm. U početku malo konveksan, no brzo se ispruži i udubi, više-manje valovit. Uvijek sa centralnim udubljenjem, bez grbice u sredini, a sa podvrnutim rubom klobuka prema unutra, tj. prema listićima. Kožica klobuka glatka, ponekad kao da se sjaji. Boje u raznim tonovima od žute do smeđecrvene, u sredini obično tamnije obojen, prema rubovima svjetliji. U starosti često prekriven smeđastim točkastim pjegicama.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su tanki, vrlo gusti, pomiješani s kraćima, spuštaju se po stručku, lako se odvajaju od mesa klobuka. Bijele boje, kasnije oker ili s narančastim daškom.

STRUČAK:
Visine do 7 cm, debljine do 1.5 cm. Kratak, ponekad djeluje zdepasto, valjkast, tvrd, vlaknast, u mladosti pun, kasnije šupalj. Prema dnu deblji, baza deblja i pokrivena bijelim pahuljičastim predivom.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Meso je tanko, samo iznad stručka nešto deblje, vlaknasto u stručku. Bijele boje ili sa oker nijansom. Miris gotovo nezamjetan ili ponekad malo po anisu, okus blag ili malo gorkast.

MIKROSKOPIJA:
Spore u masi bijele, okruglaste, 3-5 x 2.5-4 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u velikim skupinama u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama. Često formira vilinske krugove ili polukrugove. Posebno je česta u crnogorici, na sjenovitim mjestima pod smrekama.

JESTIVOST:
Uvjetno jestiva. Prema nekim istraživanjima utvrđeno je da sadrži male količine otrova muskarina pa bi mogla biti štetna u većim količinama. Također, i meso joj je malo žilavije i kad se pripremi ima gorkasti okus. Posebno gorčina dolazi do izražaja kad se prži na roštilju ili jede pohana. Možda ju je najbolje pomiješati sa ostalim gljivama. Može se duboko zamrznuti, ako ju prethodno blanširamo.

DOBA:
Jesen – početak zime.

SLIČNE VRSTE:
Može se zamijeniti sa jestivim vrstama iz roda Clitocybe koje imaju slično obojen klobuk. Clitocybe sinopica (Fr:Fr) Kummer raste u proljeće i ima miris po brašnu; Clitocybe bresadolana Singer ex Bon je manjeg rasta (do 5 cm promjera klobuka), raste na većim nadmorskim visinama te ima eliptične spore.
Neki autori odvajaju vrstu Clitocybe gilva (Pers:Fr) Roze kao zasebnu vrstu koja ima svjetliju boju klobuka i tamnije kapljaste pjege po klobuku, dok drugi smatraju da se radi o sinonimu, tj. istoj vrsti. Također, ista stvar je i sa Clitocybe flaccida (Sow:Fr) Pat koju pojedini autori odvajaju prema njenom staništu u bjelogoričnim šumama i nešto manjem rastu i svjetlijoj boji. U novije doba ove se dvije vrste smatraju sinonimima izvrnute grlašice Clitocybe inverse.

OPASKE:
U pojedinoj starijoj literaturi ovu ćemo gljivu naći pod nazivom (sinonimom) Lepista inversa (Scop. ex Fr.) Pat.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno