Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 26.3.2009.g.

Gljiva br. 135
Jestiva, izvrsna


Clitocybe  geotropa (Bull:Fr) Quelet
Martinčica, martinovka, fratarica, pršutica, veli žmuj, velika livka, pozna livkaPorijeklo slika: Autor prve fotografije je Josip Marino Šimić, a slijedeće tri Ervin Raguzin.


Opis:

KLOBUK:
6-20 cm. U početku dok je mlad konveksan i stožasto ispupčen i tada je središte najviša točka gljive. Rastom sve se više udubljuje i poprima oblik velikog lijevka, čime se krajevi klobuka uzdižu uvis i postaju najviša točka gljive, a ispupčeno središte ostaje unutar lijevkastog klobuka. Ponekad je središnje ispupčenje tek malo izraženo ili ne postoji. Sam rub klobuka dugo vremena uvrnut prema unutra. Gol i gladak, samo obod klobuka može biti malo pustenast. Bjelkastooker boje kože, ponekad smeđast, a ponekad gotovo bjelkast.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su gusti, savitljivi, ponekad valoviti, pomiješani s kraćima, spuštaju se po stručku. Najprije su bjelkasti, zatim sa krem ili ružičastom nijansom.

STRUČAK:
Visok do 20 cm, debljine do 3 cm. Dugačak, robustan, valjkast, pun, nadolje postepeno deblji, u dnu nerijetko batinasto zadebljan. Suh, vlaknast, u starijih primjeraka iznutra spužvast, dno stručka obično prekriveno bijelim micelijskim predivom. Obično oker boje, uglavnom sličnih boja kao i klobuk.

OTRUSINA:
Bijela ili blijedokrem.

MESO:
Čvrsto, sočno, pomalo vlaknasto, nije jako debelo, osim iznad stručka, bijele boje. Miris i okus ugodni. Miris dosta kompleksan, aromatičan, voćni, pojedini autori kažu da podsjeća na bazgin cvijet.

MIKROSKOPIJA:
Spore bijele, okruglaste, 6-8 x 5-6.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Općenito voli najviše travnata područja, često i u visokoj travi. Najčešće raste na livadama uz rubove šuma, uz grmlje, po pašnjacima, parkovima, svjetlijim travnatim šumama i slično. Pojavljuje se u velikim skupinama formirajući vilinske krugove i polukrugove. Raste na većim nadmorskim visinama gdje je i češća, ali nađe se i u nizinama. Prilično je česta u krajevima bližima moru, u Istri se masovno pojavljuje i tamo je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih gljiva.

JESTIVOST:
Odlična jestiva gljiva, krupna, izdašna, ugodnog okusa i još ugodnijeg mirisa. Jedina mana joj je malo žilavije meso. Pogodna za sve načine pripreme, može se kiseliti te duboko zamrznuti prethodno blanširana.

DOBA:
Od kraja ljeta do početka zime.

SLIČNE VRSTE:
Najsličnija joj je također jestiva velika grlašica Clitocybe maxima (Gartner et al:Fr) Kummer koja naraste još veća (i preko 30 cm promjera klobuka), ima zdepastiji, kraći stručak te joj je klobuk potpuno lijevkast, bez ispupčenja. Neki autori smatraju Clitocybe maximu varijetetom martinčice. Može se zamijeniti i sa uvjetno jestivom maglenkom Clitocybe nebularis, ali ona nema tako izraženo lijevkasti klobuk sa središnjim ispupčenjem i klobuk joj je obojen u raznim tonovima sive boje.

OPASKE:
Ova je gljiva dobila ima martinčica jer se najčešće pojavljuje u doba kada se slavi Martinje (11. studeni, dan Svetog Martina, zaštitnika vinogradara).


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno