Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 24.3.2009.g.

Gljiva br. 133
Uvjetno jestiva


Clavariadelphus  pistillaris  (L:Fr) Donk
Veliki buzdovan, velika kijačarka, velika toljagaPorijeklo slika: Autor prve fotografije je Ervin Raguzin, a druge i treće Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
Plodno tijelo je visoko do 25 cm, debljine do 6 cm. Ima izgled buzdovana ili toljage. U vrhu najdeblji, zaobljen, postepeno se suzuje od vrha prema dnu, pun. Površina je glatka, mat, ne sjaji se, nepravilno brazdasta tj. sa naborima ili izduljenim brazdama. Boja može biti okersmeđasta ili okeržuta, često sa narančastim ili riđim primjesama. Ponekad u donjem dijelu i sa ljubičastim daškom. Stariji primjerci obično tamnije smeđastoriđe boje.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Trusište se nalazi s vanjske strane buzdovana.

STRUČAK:
Stručak se kao dio plodnog tijela suzuje prema svojoj bazi.

OTRUSINA:
Bjelkaste ili blijedožućkaste boje.

MESO:
Meso je u početku dok je gljiva malda čvrsto, starenjem sve mekanije i na kraju spužvasto. Bjelkaste ili žućkaste boje, na prerezu poprimi smeđastu boju. Ima ugodan gljivlji miris te gorkasti okus.

MIKROSKOPIJA:
Spore u masi blijedožute, glatke, eliptične, 11-13 x 6-7 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste pojedinačno ili u manjim skupinama u bjelogoričnim šumama na vapnenačkim tlima, posebno voli bukove šume. Prilično rijetka gljiva.

JESTIVOST:
Uvjetno jestiv zbog gorkastog okusa.

DOBA:
Ljeto – druga polovica jeseni.

SLIČNE VRSTE:
Najsličniji mu je odrezani buzdovan Clavariadelphus truncatus (Q) Donk koji na vrhu nije zaobljen već je ravan, tj. kao da je odsječen te raste u planinskim crnogoričnim šumama. Velika je sličnost i sa žutosmeđom toljagom Clavariadelphus flavoimmaturus R.H. Petersen koja na dodir pocrni te raste u primorskim krajevima ispod borova i hrasta crnike (Quercus ilex). Može se zamijeniti i sa Clavariadelphus ligula (Schaeff.) Donk koji je manjeg rasta (do 12 cm visine) i raste u velikim mnoštvima u planinskim crnogoričnim šumama, pogotovo uz smreke.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno