Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 24.3.2009.g.

Gljiva br. 132
Nejestiva


Clathrus  archeri  (Berk.) Dring
Velika polipovkaPorijeklo slika: Autor fotografija je Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
U početku je plodno tijelo u obliku male loptice ili jajeta bjelkastosivkaste boje s ružičastom nijansom, promjera 2-4 cm.Ubrzo vanjska ovojnica na vrhu puca i iz nje izlaze (razviju se) 4-7 krakova jarkocrvene ili crvenoružičaste boje koji na svojoj gornjoj strani imaju ostatke glebe. U početku su ti krakovi uzdignuti okomito u zrak i međusobno pri vrhu spojeni, kasnije se odvajaju, spuštaju i ispružuju prema zemlji, a završeci im se uvijaju prema unutra. Stoga, izgledom podsjećaju na krakove hobotnice. U sredini jajeta, odnosno na mjestu gdje se krakovi račvaju, nastane rupa. Kad se krakovi ispruže, plodno tijelo može biti promjera do 15 cm.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Trusište čini gleba(u kojoj se nalaze spore) koje je u početku zatvorena u unutrašnjosti jajeta. U tom stadiju je maslinaste boje, mekana, vlažna. Kada se krakovi oslobode, gleba ostaje na njima s gornje strane i tada je crnkastomaslinaste boje. Svojim intenzivnim mirisom privlači muhe i druge insekte, koji hraneći se ostacima glebe sa krakova, rasprostranjuju spore.

STRUČAK:
Jaje je povezano bijelim micelijskim nitima za supstrat na kojim raste.

OTRUSINA:
Smeđemaslinasta.

MESO:
Bjelkasta vanjska ovojnica je žilava. Crveni krakovi su lagani, rupičaste strukture poput spužve, krhki, starenjem tamne i postaju mekši. Krakovi starenjem, zajedno sa ostacima glebe na njima, šire jako neugodan miris koji se može osjetiti i na više desetaka metara od same gljive. Miris podsjeća na miris strvine u raspadanju.

MIKROSKOPIJA:
Spore u masi zelene, glatke, izduljeno eliptične 5-6.5 x 2-2.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Ova se gljiva sve više širi od juga prema sjeveru. Češća je u južnim dijelovima Hrvatske, ali ima je i na krajnjem sjeveru. Prava domovina ove za nas pomalo egzotične gljive je Novi Zeland i Australija, a prema Europi se počela širiti dvadesetih godina prošlog stoljeća. Za to su navodno krivi vojnici iz Novog Zelanda koji su prenijeli spore ove gljive u Europu kada su se borili u prvom svjetskom ratu. Po drugom tumačenju, koje je logičnije, spore su prenešene u Europu sa vunom ovaca koja se uvozila iz Novog Zelanda.

JESTIVOST:
Nije jestiva. Ima odvratan miris.

DOBA:
Ljeto – druga polovica jeseni.

SLIČNE VRSTE:
Bliska srodnica velike polipovke koja raste u našim krajevima je vještičje srce Clathrus ruber P. Micheli ex Pers., koja se razlikuje oblikom plodnog tijela (ima izgled crvenkastog okruglog kaveza, odnosno izgled rešetkaste kupole).

OPASKE:
U pojedinoj literaturi ovu gljivu nalazimo pod nazivom (sinonimom) Anthurus archeri (Berk.) Ed. Fisher.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno