Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 24.3.2009.g.

Gljiva br. 131
Jestiva


Chroogomphus  rutilus  (Sch:Fr) OK Miller
Borov čavlić, bakrenasti prljavac, borov slinavac, borov polžarPorijeklo slika: Autor fotografija je Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
3-12 cm. U početku stožasto konveksan, kasnije se ispruži. U sredini sa vrlo izraženim ispupčenjem koje je gotovo šiljato. Kad je mlad i za vrijeme vlažnog vremena sluzav, kad se osuši bude svilenasto sjajan. Kožica klobuka sa sitnim radijalno uraslim vlakancima. Bakrene ili smeđastocrvenkaste boje, sa sivkastim, oker, ružičastim ili ljubičastim nijansama. U sredini na ispupčenju bude tamniji, često ružičastovinske boje.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su rijetki, jako razmaknuti, prilično debeli, silaze po stručku, ponekad su račvaju. U početku su sivkastomalinasti, kasnije bakrenosmeđi ili crnkasti sa ljubičastom nijansom. Imaju svjetliju pahuljastu oštricu, lako se odvajaju od mesa klobuka.

STRUČAK:
Visok do 12 cm, debljine do 2 cm, pun, čvrst, tvrd, vitak, bez zadebljanja, u samom dnu obično sužen, ponekad djeluje kao malo sluzav. Okersmeđaste boje, bez izraženog vjenčića, ali prekriven pahuljastim ostacima zastorka ružičaste boje. U bazi je kromžute ili bakrene boje.

OTRUSINA:
Smeđecrnkasta.

MESO:
Prilično tvrdo, kompaktno, okeržute boje sa ljubičastim daškom, u dnu stručka kromžute boje.
Miris i okus su ugodni.

MIKROSKOPIJA:
Spore crnkastosmeđe boje, vretenaste, 15-24 x 5.5-7 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u velikim skupinama isključivo uz borove (Pinus), posebno voli travnata i mahovinasta staništa u blizini borova.

JESTIVOST:
Dobra jestiva gljiva. Neki mu zamjeraju nedostatak okusa.

DOBA:
Od kraja ljeta do kraja jeseni.

SLIČNE VRSTE:
Vrlo sličan mu je švicarski prljavac Chroogomphus helveticus (Singer) Moser koji je puno rijeđi, ima suh vlaknasto ljuskasti klobuk te lijepu žutonarančastu ili narančastoružičastu boju plodišta te raste pod smrekama i peteroigličastim borom Pinus cembra. Sličan mu je i ružičasti slinar Gomphidius roseus (Nees:Fr) Gillet koji ima crvenoružičasti klobuk i bjelkasti stručak.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno