Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 24.3.2009.g.

Gljiva br. 130
Uvjetno jestiva


Chalciporus  piperatus  (Bull:fr) Bataille
Papreni vrganj, paprenjak, papreni sluzavacPorijeklo slika: Autor prve tri fotografije je Željko Remar, a četvrte Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
3-8 cm. Relativno malen s obzirom da se radi o vrganjevki, ali prilično mesnat, u početku konveksan, starenjem se ispruži. Kožica najčešće glatka i sjajna, posebno po vlažnom vremenu kada je i ljepljiva, ponekad zna biti i sitnozrnasta. Zlatne, bakrene, odnosno smeđeriđe boje, sa oker, a ponekad i ružičastim primjesama.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Cjevčice su dugačke do 0.7 cm, prirasle uz stručak ili se malo spuštaju po njemu, okernarančaste boje. Pore su samo u početku sitne, kasnije se izdulje i budu prilično velike, uglate, narančastoriđe, odnosno boje cimeta.

STRUČAK:
Visok do 8 cm, debljine do 1.5 cm, gladak, može biti uzdužno prugast, valjkast, nije zadebljan, nema mrežicu. Iste boje kao i klobuk ili malo svjetliji. Dno stručka je zbog istobojnog micelija obojeno kromžutom ili limunžutom bojom.

OTRUSINA:
Smeđastoriđa.

MESO:
Mekano, okeržute boje, u klobuku svjetlije, u bazi stručka jarkožuto, ne mijenja boju na zraku. Bez posebnog mirisa i vrlo ljutog paprenog okusa.

MIKROSKOPIJA:
Spore okerriđe boje, glatke, izduženo eliptične, 8-11 x 3-4 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u skupinama od po nekoliko primjeraka u crnogoričnim (bor, smreka, jela) i bjelogoričnim šumama (bukva, breza), gotovo uvijek u društvu sa muharama Amanita muscaria. I u nizinsko-brdskom području i u planinskim predjelima.

JESTIVOST:
Uvjetno jestiv zbog paprenog okusa. Može se posušiti, samljeti u prah i poput začina dodavati u razna jela.

DOBA:
Ljeto – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Najsličniji srodnici su mu Chalciporus amarellus (Quelet) Bataille koji je manjeg rasta, gorkastog okusa (nije papren) te raste ispod jela i smreka i Chalciporus rubinus (WG Smith) Singer koji ima trusište grimiznocrvene boje ili boje rubina i blag okus.

OPASKE:
Papreni vrganj je specifična vrsta jer jedini unutar porodice vrganjevki ima papreni okus.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno