Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 23.3.2009.g.

Gljiva br. 129
Jestiva, izvrsna


Cantharellus  tubaeformis  Fr:Fr
Ljevkasta lisičica, peharasta lisičicaPorijeklo slika: Autor prve fotografije je Josip Marino Šimić, a druge i treće Ervin Raguzin.


Opis:

KLOBUK:
2-6 cm. Malen, ulegnut, ljevkastog oblika, rub klobuka tanak, nepravilan, valovit, često pokidan, u početku podvrnut prema unutra, kasnije uzdignut. Kožica klobuka sitno baršunasta, djeluje kao sitno zrnata, boje je najčešće sivosmeđe ili okersmeđe.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Trusište je sastavljeno od debelih prutića koji nisu plitki kao u C. lutescens, već zamjetno dublji, pa po tome podsjećaju na listiće. Prutići su rijetki, prilično razmaknuti i često se račvaju te su međusobno povezani poprečnim žilicama. Kod mladih primjeraka su obično okeržute boje, kasnije sve više sivi ili sivosmeđi, tako da cijelo trusište ima sivkastu boju. Spuštaju se po stručku.

STRUČAK:
Visok do 10 cm, nepravilnog valjkastog oblika, šupalj. U početku je žućkaste boje sa primjesama sive i maslinaste, prema dolje svijetlije žut.

OTRUSINA:
Bjelkasta.

MESO:
Tanko, pomalo elastično, vlaknasto, sivkastožute boje. Blagog slatkastog okusa i nezamjetnog mirisa.

MIKROSKOPIJA:
Spore eliptično ovalne, glatke, 9.5-11 x 6-7.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste najčešće u velikim skupinama u crnogoričnim šumama brdovitog i planinskog područja, voli kisela tla. Može rasti i u čistoj bjelogorici, posebno voli bukve i mahovinasto tlo.

JESTIVOST:
Vrlo dobra jestiva gljiva, ali baš kao i zlatonoga trubača malo žilavijeg mesa. Kad se osuši bude aromatičnija. Pogodna za juhe i umake. Može se konzervirati u octu ili ulju.

DOBA:
Od kraja ljeta do kraja jeseni.

SLIČNE VRSTE:
Ljevkastu lisičicu možemo zamijeniti sa zlatonogom trubačom Cantharellus lutescens koja ima trusište i stručak žive narančastožute, tj. zlatne boje, te pliće i manje zamjetne prutiće, tj. nabore na trusištu. Možemo ju zamijeniti i s jestivom Pseudocraterellus sinuosus (Fr.) Corner ex Heinemann koja je manjeg rasta, ima gotovo glatko trusište, tj. samo sa naborima, bez izraženih prutića.
Neki autori navode i jedan varijetet ljevkaste lisičice, var. lutescens, koji ima žut klobuk i manjeg je rasta.

OPASKE:
U pojedinoj literaturi ova se gljiva javlja pod imenom (sinonimom) Cantharellus infundibuliformis (Scop.) Fr.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno