Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Marjan Kuštera - KUKI' na unosu dana 5.5.2011.g.

Gljiva br. 302
Jestiva, vrhunska


Cantharellus melanoxeros 
Nagaravljena lisičicaPorijeklo slika: Gljive našao i snimio Dejan Stojanović,Babušnica,Srbija.


Opis:

KLOBUK:
Od 2-10cm u promjeru,nepravilno,valovit,podvinuta i istanjena ruba,veoma ulegnut u centru.U mladosti je žute boje,kasnije prljavo žut ili zelenkasto žut.Starenjem prvo po rubu,a kasnije i ostali dijelovi dobiju lagano crnu boju.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Trusište se sastoji od uzdužnih žiličastih nabora,koji su ispresjecani sitnijim poprečnim naborima-žilicama.Nabori se dugo spuštaju niz stručak.Oni su za nijansu žućkasto-sivkasti od klobuka.

STRUČAK:
Stručak je valjkast,pun,nepravilno kriv i uvijek ih je više u buketu spojeno.Na povrijeđenim mjestima ili presjeku vremenom pocrni.

OTRUSINA:
Kremaste boje.

MESO:
Nježno,žuto,vremenom i starenjem pocrni,a naročito na ozlijeđenom mjestu.Mirisa je voćnog,a okus je sladak.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Javlja se od Srpnja do jeseni u listopadnim šumama,na glinovitom terenu,u buketima.Češća je na većim visinama od 800-1000 metara.U Europi se smatra rijetkom vrstom te je iz tog razloga predložena za Popis Bernske konvencije rijetkih vrsta.Rasprostranjena je na Balkanu u Hrvatskoj,BiH,Srbiji i Crnoj Gori,ali je rijetka.

JESTIVOST:
JESTIVA

DOBA:
Od kraja Srpnja do kraja listopada.

SLIČNE VRSTE:
Veoma joj sliči Peharasta lisičica (Cantharellus tubaeformis) i Zlatonoga trubača (Cantharellus lutescens), no one ne pocrne na ozlijeđenim mjestima ili kad ih dotaknemo.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno