Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 4.3.2009.g.

Gljiva br. 56
Jestiva, vrhunska


Cantharellus cibarius  Fr:Fr
Lisičica,lisičarka, bjelkasta lisičica, lisica, pršutnicaPorijeklo slika: Autor fotografija je Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
3-12 cm, suhe površine, često ulegnut kod starijih primjeraka, rub klobuka uvijen i vijugav. Izrazito narančastožute boje ili sa bjelkastim primjesama, nerijetko i cijeli bjelkast ili blijedožut.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Trusište sastavljeno od razdalekih širokih prutića koji su često račvaju; dugo se spuštaju po stručku. Boja trusišta je žuta ili narančastožuta.

STRUČAK:
Nepravilan, pun, tvrd gladak, obično kratak. Iste boje kao i klobuk ili svjetliji.

OTRUSINA:
Bjelkasta – blijedožuta.

MESO:
Bjelkaste boje, kompaktno, tvrdo, žilavo. Miris ugodan, voćni, pojedinci kažu da podsjeća na breskve ili šljive. Meso slatkasta okusa.

MIKROSKOPIJA:
Spore blijedožute, eliptične, 8-10 x 4.5-6.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
U bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, u nizinskom, brdovitom i planinskom području. Najčešća je u bjelogoričnim šumama uz bukve i hrastove, gdje ju na pojedinim mjestima možemo naći u mahovini u velikim količinama.

JESTIVOST:
Jedna od najcjenjenijih i najboljih jestivih vrsta gljiva. Puno se skuplja za jelo, jako dobro poznata među narodom. Bogata vitaminom C. Zbog žilavog mesa malo teže probavljiva. Pogodna za razne načine pripreme, dobra za sušenje i kiseljenje.

DOBA:
Od kraja proljeća do kraja jeseni.

SLIČNE VRSTE:
Druge vrste jestivih lisičica, kao npr. Cantharellus friesii, koja naraste manja i jarke je narančaste boje klobuka ili Cantharellus amethysteus kojoj je klobuk prekriven ljuskicama ljubičaste boje.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno