Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Marjan Kuštera - KUKI' na unosu dana 24.3.2011.g.

Gljiva br. 268
Jestiva, izvrsna


Calvatia utriformis 
Trbušasta puhara,livadska puhara,pušaPorijeklo slika: Nalaz i fotografija Marjan Kustera


Opis:

KLOBUK:
Fertilni dio gljive je loptasta oblika,bez izraženog stručkolikog dijela,već samo nefertilnog nastavka.Cijela je prekrivena zajedničkim egzoperidijem prljavo bijele boje.Na njemu može biti pentagonalnih ili piramidalnih izbočina kako gljiva raste.Starenjem boja ide ka sivoj i svijetlo-smedjoj.Tijelo može narasti do 20cm u širinu i visinu.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Trusište gljive se nalazi unutar egzoperidija,kod mlade je bijelo,a starenjem požutu,dobije maslinastu boju i na kraju se pretvara u smedju masu sporonosnog praha.Po sazrijevanju spora,na tijelu nastaje otvor na gornjem dijelu iz kojega izlaze spore.

STRUČAK:
Pravoga stručka nema,već je to samo sterilni nastavak i veza gljive sa tlom i micelijem.

OTRUSINA:
Smedje boje

MESO:
U mlade gljive je bijelo,kompaktno,kao mladi sir,a po sazrijevanju bude maslinastozeleno,potom spužvasto i na kraju se pretvara u prah.

MIKROSKOPIJA:
4-5 mikrona,spore bradavičave

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u proljeće do jeseni po vlažnim livadama i pašnjacima,na utrinama,a voli i zatravnjene šumske puteve i staze.Nadje se odmah poslije jake kiše na jako zatravnjenim površinama pa čak i u gradu.

JESTIVOST:
Jestiva gljiva dok je gleba bijela,čvrsta i svježa.Ne može se čuvati duže vrijeme već se odmah mora pripraviti za jelo.Najbolja je pohana sa jajima kao teleći mozak na čiji okus i podsjeća.Treba je sjeći na tanke šnite ne deblje od 1cm.Prije toga oguliti vanjski ovoj.

DOBA:
Od VI do X mjeseca,više se nadje na pobrdju i na planini nego u niziji

SLIČNE VRSTE:
Calvatia cyathiformis,Morgan koja više raste uvis,ali ni ona nema jasno odijeljen stručak.Nadje se na istim staništima i iste je uporabne vrijednosti.

OPASKE:
Od starina znana kao ljekovita.Svojim prahom dobra za ozljede,oderotine na koži i zadjubrana mjesta.Pastiri su je koristili i čuvali njen prah u staklu i za ozlijedjene životinje.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno