Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 23.3.2009.g.

Gljiva br. 126
Jestiva, vrhunska


Calocybe  gambosa  (Fr:Fr) Singer ex Donk
Jurjevka, đurđevača, đurđevka, ranka, potrnka, majska kolobarnica, svibanjska gljivaPorijeklo slika: Autor prve dvije fotografije je Željko Remar, treće Josip Marino Šimić, a četvrte Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
5-15 cm. U mladosti pravilno polukuglast, kasnije koveksan, naposlijetku raširen i tada često nepravilno vijugav, rub podvrnut prema unutra. Prilično mesnat, kožica suha, nije sjajna, najčešće bjelkastokremaste boje, nerijetko sa oker, žutim ili sivkastim nijansama, u sredini obično malo tamnije boje (odrasli primjerci).

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Listići su jako gusti, uski, prirasli sa zupcem, bijeli ili blijedokrem boje.

STRUČAK:
Visine do 8 cm, debljine do 2 cm. Valjkast, u mladosti često batinasto zadebljan, pun, gladak, bijele ili krem boje.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
U klobuku prilično debelo i kompaktno, u stručku vlaknasto, bijele boje. Okus i miris jak na brašno, kad su gljive natopljene kišom onda je još intenzivniji.

MIKROSKOPIJA:
Spore u masi bijele, eliptične, glatke, 5.5-6 x 3-4 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Prilično česta gljiva u svim krajevima koja raste u predivnim vilinskim krugovima, polukrugovima ili linijama koji mogu brojiti i više od 100 primjeraka. Zato se i brzo može nakupiti u velikom broju. Ima je i u nizinama uz rubove šuma i šumaraka, na livadama i poljima uz grmlje, te u samim šumarcima gdje formira vilinske krugove. Možemo ju naći i u parkovima, a često zna zalutati i u voćnjake sa jabukama, šljivama i drugim voćkama. Također raste i na većim nadmorskim visinama, na pretplaninskim i planinskim pašnjacima. Svake godine će se pojaviti na istom mjestu.

JESTIVOST:
Vrhunska jestiva gljiva, mnogi je smatraju jednom od najboljih jestivih uopće. Ipak, nekim ljudima smeta njezin prodoran miris i okus na svježe brašno. Odlična je pržena na tavi ili na roštilju, također pohana vrlo ukusna. Može se sušiti, a pogodna je i za kiseljenje ili čuvanje u ulju. Može se i duboko zamrznuti, ali ju moramo prethodno blanširati jer će inače nakon nekog vremena razviti neprijatan gorkasti okus.
Moramo naglasiti da jurjevka ima i značajna ljekovita svojstva, točnije hipoglikemijska svojstva koja omogućuju smanjivanje šećera (glukoze) u krvi. Dakle, djeluje poput inzulina koji uzimaju dijabetičari.

DOBA:
Proljeće. Ponekad već od sredine ožujka u toplijim krajevima, pa sve do kraja lipnja na planinskim livadama. Ipak, najudarnije doba za pojavu jurjevki je negdje od sredine travnja do sredine svibnja. Stoga je i dobila ime po Jurjevu ili Đurđevu koje se obilježava 23. travnja koje se u narodu prihvaća kao pravi početak proljeća.

SLIČNE VRSTE:
Trebamo paziti da ju ne zamijenimo sa otrovnom olovastom rudoliskom Entoloma sinuatum koja ima u odraslih primjeraka crvenkaste listiće i daje crvenkastu otrusinu, a raste u bjelogoričnim šumama u ljeto i jesen. U voćnjacima sa šljivama možemo ju zamijeniti sa jestivom Entolomom sepium koja također ima crvenkastu otrusinu.
S obzirom na obojenost klobuka neki autori govore o pojedinim varijetetima jurjevke. Pa tako imamo var. flavida sa žuto obojenim klobukom, var. graveolens sa pepeljastosivim klobukom i sivim listićima, var. albellum sa snježnobijelim klobukom. Svi su ovi varijeteti odlično jestivi.

OPASKE:
U pojedinoj starijoj literaturi jurjevka se javlja pod imenom (sinonimom) Tricholoma georgii (L.) Quelet.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno