Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 23.3.2009.g.

Gljiva br. 125
Nejestiva


Calocera  viscosa  (Pers:Fr) Fr
Žuta rožnatica, viskozna capica, viskozna rožnaticaPorijeklo slika: Autor prve dvije fotografije je Željko Remar, a treće i četvrte Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
Plodno tijelo naraste od 3-8 cm visine. Razgranato poput jelenjih rogova ili poput koralja, želatinozne strukture, elastično, viskozno i ljepljivo. Za vlažnog razdoblja i u mladosti je prekrasne zlatnožute boje, viskozno, a starenjem i za sušnog razdoblja je narančaste boje i tada je tvrđa.U donjem dijelu glatke su grančice deblje, a prema vrhu su tanje. Grančice završavaju sa 2-3 oštra roščića ili vrška.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Grančice i vršci grančica.

STRUČAK:
Nema stručka, grančice rastu iz zajedničke osnove, tj. panja žute boje, koji je pri samom dnu gdje se drži za drveni supstrat bijele boje od micelijskih niti.

OTRUSINA:
Bijela ili žućkasta.

MESO:
Žute boje, želatinozne strukture, mekano, elastično, viskozno i ljepljivo za vlažna razdoblja, sa sušnog razdoblja tvrđe. Bez mirisa i okusa.

MIKROSKOPIJA:
Spore eliptično izdužene, glatke, 9-12 x 3.5-4.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u crnogoričnim šumama, na crnogoričnom raspadajućem drveću, na deblima i panjevima ili prividno na tlu dopirući svojim micelijem do korijenja drveća u tlu. Može rasti u većim skupinama, svežnjićima, ili pak pojedinačno.

JESTIVOST:
Nejestiva.

DOBA:
Ljeto - jesen.

SLIČNE VRSTE:
Zbog svojeg razgranatog izgleda nalikuje na capice iz roda Ramaria, a od njih se razlikuje po elastičnoj i želatinoznoj strukturi plodišta (capice imaju krhko meso koje lagano puca), rastom na crnogoričnom drveću i manjim dimenzijama plodišta.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno