Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 20.3.2009.g.

Gljiva br. 124
Otrovna!


Boletus  satanas  Lenz
Ludara, bljutavka, luda gljiva, vražji vrganj, svinjačaPorijeklo slika: Autor prve dvije fotografije je Željko Remar, a treće i četvrte Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
10-30 cm. Masivan, debeo, mesnat, prvo polukuglast, kod odraslih primjerka ispružen, nepravilno jastučast, rub klobuka također nepravilan, odnosno vijugav. Kožica klobuka suha, bez sjaja, sitno pustenasta, kasnije glatka, sa nepravilnim udubljenjima. Blijede boje, krembijel ili sivkastobijel, često sa oker zelenkastim ili smeđastim daškom. Vrlo rijetko uz rub ružičast, ne mijenja boju na dodir ili za nijansu na pritisku bude tamniji.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Cjevčice su do 2 cm dužine, najprije žute, kasnije zelenkaste, a na presjeku dobiju plavozelenu boju. Pore sitne, okruglaste, kod starijih primjeraka se nepravilno izdulje. Pore su najprije žute ili žutonarančaste, zatim narančastocrvene ili crvene, uz rub ostanu svjetlije tj. narančastožute. U starijih primjeraka su narančastoriđe boje sa maslinastom primjesom. Na dodir dobiju tamnu plavozelenu boju.

STRUČAK:
Visok do 15 cm, debljine do 10 cm. Vrlo masivan, debeo, čvrst, pun, kratak, često nadolje zadebljan poput bačve, uvijek kraći od promjera klobuka, u bazi se suzuje. Ponekad duboko bazom stručka ukopan u tlo, tako da se teško izvadi s obzirom da je vrlo masivan. U gornjem dijelu stručka žute boje, nadolje sve bolje crven, pri dnu gdje je najdeblji karmincrven, u samoj bazi opet žućkast. Prekriven crvenkastom ili crvenoružičastom mrežicom, ponekad bude i smeđasta. Mrežica je posebno istaknuta u gornjoj polovici stručka, na karmincrvenom zadebljanju se obično gubi.

OTRUSINA:
Maslinastosmeđa.

MESO:
Debelo, tvrdo, starenjem mekše, bjelkastožute boje, samo malo na prerezu poplavi. Slatkastog je okusa, a neugodnog mirisa na pokvareno meso, starenjem još neugodnije zaudara.

MIKROSKOPIJA:
Spore smeđemaslinaste boje, glatke, vretenasto eliptične, 11-14 x 4.5-6 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u bjelogoričnim šumama na toplijim vapnenačkim tlima, posebno uz bukve i hrastove. Češća u primorskim krajevima, rijeđa na kontinentu. U sjevernoj Hrvatskoj jako rijetka (u Podravini raritet).

JESTIVOST:
Otrovna, također i u kuhanom stanju. Najteža otrovnica među vrganjevkama.

DOBA:
Ljeto – početak jeseni. U primorskim krajevima može se javiti i krajem proljeća.

SLIČNE VRSTE:
Može se zamijeniti sa drugim sličnim Boletusima crvenih pora. Sa lažnom ludarom Boletus legaliae koja po klobuku ima crvene i maslinaste primjese, zatim sa crvenopurpurnim vrganjem Boletus rhodoxanthus kojemu je klobuk više-manje ružičasto obojen ili sa vučjim vrganjem Boletus lupinus Fr koji nema mrežicu na stručku i kojemu je klobuk također sa crvenim i ružičastim obojenjima. A od svih zajedno ludara se razlikuje i vrlo neugodnim mirisom.

OPASKE:
Jedna od najmasivnijih i najljepših vrganjevki. Ispod prilično bezlično obojenog klobuka, nalazi se pravo bogatstvo jarkih boja trusišta i stručka ludare. Kako joj je miris prilično neprivlačan i kako je nedvojebeno otrovna gljiva, ostavimo ju da nesmetano raste.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno