Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 20.3.2009.g.

Gljiva br. 123
Uvjetno jestiva


Boletus  rhodoxanthus  (Krombholz) Kallenbach
Purpurnožuti vrganj, žuta ruževačaPorijeklo slika: Autor fotografija je Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
8-20 cm. Polukuglast, jastučast, ostaje konveksan i u odraslih primjeraka. Debeo, čvrst, starenjem postaje mekši, gladak ili sitno pustenast, za vlažnog vremena kožica se sjaji i ljepljiva je. Najčešće je blage bjelkastoružičaste boje, ali može biti i potpuno kremsivkaste boje, često sa žutim oker ili ponekad zelenkastim nijansama. Ponekad i sa jače izraženom crvenoružičastom bojom. Na dodir ne mijenja boju u plavu, eventualno samo malo jače pocrveni.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Cjevčice su dugačke do 2 cm, prirasle uz stručak, u početku žute boje, kasnije zelenkasto žute, na presjeku poplave. Rupice su sitne, nepravilne, u početku žutonarančaste, kasnije crvene ili jarkocrvene poput krvi, na pritisak dobiju tamnoplavu boju.

STRUČAK:
Visine do 16 cm, debljine do 6 cm. Pun, tvrd, može biti valjkast ili batinasto zadebljan, trbušast dok je mlad. Podložna boja mu je žuta ili blijedožuta; preko nje je navučena crvenkasta gusta mrežica, tako da ponekad izgleda kao da je čitav crven. Mrežica najčešće pokriva cijeli stručak, samo u dnu se može izgubiti.

OTRUSINA:
Maslinastosmeđa.

MESO:
Debelo, tvrdo u stručku, u klobuku mekše. U klobuku blijedožute boje, u stručku izraženije žute boje, u bazi stručka crvenosmeđe. Na presjeku poplavi samo u klobuku, u stručku ostane nepromijenjive žute boje. Na mjestima gdje su stručak izgrizli puževi, proviruje meso lijepe žute boje. Miris i okus vrlo ugodni, miris podsjeća na voćni parfem.

MIKROSKOPIJA:
Spore žućkaste, eliptično vretenaste, 10-15 x 4-5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
U bjelogoričnim šumama na toplijim vapnenačkim tlima, posebno uz hrastove i bukve. U nizinama ne raste, već u brdovitom i pretplaninskom pojasu. Vrlo rijetka vrganjevka, raste najčešće u skupini od po nekoliko primjeraka, rijeđe pojedinačno.

JESTIVOST:
Uvjetno jestiva gljiva, prije upotrebe treba se prokuhati jer je u sirovom stanju otrovna.

DOBA:
Ljeto – početak jeseni.

SLIČNE VRSTE:
Nevjerojatnog dvojnika ima u vrsti Boletus rubrosanguineus (Walty) ex Cheype koja raste na većim nadmorskim visinama uz crnogoricu (smreke i jele). Rhodoxanthus dok je mlad ima ružičastosivkastu nijansu klobuka, a rubrosanguineus bez značajnijih primjesa te blage ružičaste, već je više sivkastookerzelenkast, a dok je stariji onda pocrveni jako, dok rhodoxanthus ostane i dalje ružičast ili još izblijedi. Neki će purpurnožutog vrganja možda zamijeniti i s ludarom Boletus satanas, ali ludara gotovo da nikada nema ružičastih tonova po klobuku i ima neugodan miris. Postoji i velika sličnost sa vrstom Boletus rhodopurpureus Smotlacha, ali njemu klobuk na pritisak mijenja boju u tamnoplavu te mu meso poplavi na presjeku i u stručku.

OPASKE:
Jedna od najljepših gljiva iz roda Boletus, predivna mirisa. Vrlo rijetka, pa ju je stoga najbolje ostaviti na ukras prirodi.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno