Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 20.3.2009.g.

Gljiva br. 122
Jestiva, vrhunska


Boletus  regius  Krombholz
Kraljevka, kraljevski vrganjPorijeklo slika: Autor fotografija je Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
6-20 cm. Polukuglast, kasnije konveksan, raširi se, ali gotovo nikada do kraja već ostane malo zaobljen. Suh, bez sjaja,hrapav, pustenast, mesnat. Najčešće predivne ružičaste boje maline (sad svjetlije, sad tamnije) sa bjelkastim ili blijedožutim nijansama. Ponekad dosta svijetao, tako da se ružičasta boja jedva probija iz blijedožute osnove.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Cjevčice su dugačke do 2 cm, prirasle uz stručak, u početku lijepe jarkožute boje, kasnije kod odraslih primjeraka sve više zelenkaste, ne poplave. Pore iste boje kao i cjevčice, vrlo sitne, okruglaste, ne mijenjaju boju na dodir.

STRUČAK:
Visine do 10 cm, debljine do 5 cm. Relativno kratak, pun, tvrd, batinasto zadebljan, u bazi sužen. Po cijeloj površini žute boje, samo u bazi ponekad bude karminružičasto zamrljan. Prekriven sitnom mrežicom žute boje. Na dodir ne mijenja boju.

OTRUSINA:
Maslinasta.

MESO:
Debelo, tvrdo, ispod kožice klobuka malo ružičasto. Ne plavi na zraku, ali ponekad se može dogoditi da iznimno malo poplavi na nekom dijelu. Miris i okus ugodni, voćni.

MIKROSKOPIJA:
Spore žućkaste, vretenaste,11-15 x 4-5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
U bjelogoričnim šumama na kiselim tlima, posebno uz hrastove i bukve. Češća prema jugu, na kontinentu rijetka. Javlja se pojedinačno ili u grupama od 2-3 primjerka.

JESTIVOST:
Ugrožena, strogo zaštićena.

DOBA:
Ljeto - početak jeseni. Ponekad se javlja i u drugoj polovici proljeća.

SLIČNE VRSTE:
Možemo ju zamijeniti sa jestivom lažnom kraljevkom Boletus pseudoregius kojoj meso plavi na prerezu i na dodir. Neki će ju možda zamijeniti i sa Fechtnerovim vrganjem Boletus fechtneri, ali on nema ružičasto obojeni klobuk.

OPASKE:
Kraljevka je strogo zaštićena gljiva, nalazi se na crvenom popisu ugroženih gljiva Hrvatske.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno