Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 29.8.2011.g.

Gljiva br. 121
Nejestiva


Boletus  radicans  Pers:Fr
Gorki vrganj, bijeli gorčakPorijeklo slika: Autor fotografija je Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
7-20 cm. Masivan, debeo, polukuglast, jastučast, kasnije se raširi. U mlađih rub klobuka podvučen prema unutra. Suh, sitno pustenast, kasnije gladak, kožica se ne da guliti, vrlo rado se raspuca u nepravilna polja između kojih proviruje bijelo meso. Bjelkastokrem boje sa sivkastim, maslinastim, smeđastim nijansama.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Cjevčice su dugačke do 3 cm, kod odraslih primjeraka odvojene od stručka uskim, ali dubokim jarkom. U početku limunžute, kasnije sve zelenije, na prerezu postanu plavocrne. Pore sitne, mlade limunžute, kasnije žutozelene i na kraju maslinaste, na dodir dobiju plavocrnu boju.

STRUČAK:
Do 10 cm visine i 7 cm debljine. Debeo, često poput bačve, širok, zdepast, kratak, pun, uvijek kraći od promjera klobuka, u bazi redovito sužen poput kolca. U gornjem dijelu žute boje, nadolje okesmeđaste boje. Prekriven bjelkastom ili svijetlosmeđom mrežicom koja se osobito zapaža u gornjem dijelu, u donjem dijelu je slabo istaknuta ili izostaje.

OTRUSINA:
Smeđemaslinasta.

MESO:
Debelo, čvrsto, bijele boje u klobuku, u stručku blijedooker, a u samoj bazi smeđasto. Malo poplavi na zraku, izrazitije u klobuku. Miris slabije zamjetan ili pomalo kiselkast, okus nakon nekog vremena vrlo gorak.

MIKROSKOPIJA:
Spore žutozelenkaste, glatke, pravilno eliptične, 12-16 x 4.5-6 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste pojedinačno ili 2-4 primjerka, najčešće na vapnenačkim tlima bjelogoričnih šuma ili uz rubove šuma. Najviše voli hrastove i bukve, no pronađe se i pod drugim bjelogoričnim drvećem (npr. brezama i lipama), a raste i uz crnogoricu (jele). U sjevernim dijelovima Hrvatske rijedak.

JESTIVOST:
Nejestiv zbog gorčine, može prouzrokovati probavne smetnje.

DOBA:
Ljeto – prva polovica jeseni.

SLIČNE VRSTE:
Moguća je zamjena sa nejestivim lijeponogim vrganjem Boletus calopus koji ima crveno obojeni stručak.

OPASKE:
U literaturi se može pojaviti i pod imenom (sinonimom) Boletus albidus Roques.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno