Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 19.3.2009.g.

Gljiva br. 120
Uvjetno jestiva


Boletus  queletii Schultzer
Glatkonoška, Queletov vrganj, slavonski vrganj,Porijeklo slika: Autor prvih triju fotografija je Josip Marino Šimić, a četvrte Martina Rudan.


Opis:

KLOBUK:
5-15 cm. Najprije polukuglast, kasnije se potpuno raširi, nepravilan. Suh, baršunast, hrapav, ponekad sa udubljenjima ili grbicama. Narančastosmeđ ili crvenkastosmeđ, ponekad sa okeržutim pojasevima ili sa tamnoljubičastim primjesama, na dodir dobije tamnoplavu boju. S obzirom na obojenost klobuka neki autori govore o var. lateritius (crvene boje poput cigle), var. rubicundus (tamnoljubičaste boje) i var. discolor (žutonarančaste boje).

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Cjevčice prirasle uz stručak, u odraslih primjeraka obično odvojene jarkom, dugačke do 2 cm. U početku žute, kasnije maslinastozelene, plave ne prerezu. Pore male, u početku žute, zatim narančaste ili naranačastocrvene, plave na dodir.

STRUČAK:
Visine do 15 cm, debljine do 3 cm. Cilindričan, u obliku batine, čun, tvrd, ponekad nadolje postepeno deblji, ali ponekad i ravnomjerne debljine, pri vrhu i u dnu uži. Bez mrežice. Žute ili okeržute boje, prekriven sitnim smeđastocrvenim baršunastim flekicama, ponekad za vrijeme suše čini se kao da je gladak. Pri vrhu ostane žut, a u bazi je crvenoljubičaste ili crnoljubičaste boje.

OTRUSINA:
Smeđemaslinasta.

MESO:
Blijedožute boje u klobuku, u gornjem dijelu stručka blijedožuto prožeto crvenoljubičastim pojasevima, u dnu stručka tamnoljubičasto ili tamne boje krvi., na prerezu u dodiru sa zrakom poplavi. Okus kiselkast, miris gotovo nezamjetan.

MIKROSKOPIJA:
Spore blijedo maslinastožute, glatke, vretenasto eliptične, 9-15 x 4.5-6 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste pojedinačno ili u manjim skupinama na vapnenačkim tlima bjelogoričnih šuma. Osobito voli hrastove šume. Češći je u toplijim krajevima, primorju i Istri, ali ima ga i na kontinentu gdje je rijeđi.

JESTIVOST:
Uvjetno jestiva vrganjevka, prije upotrebe trebamo ju prokuhati jer je sirova otrovna. Lošija od svoje bliske srodnice zelenjače Boletus erythropus.

DOBA:
Ljeto - jesen.

SLIČNE VRSTE:
Postoji sličnost sa kovarom Boletus luridus koja ima crvenu mrežicu na stručku i posebno sa zelenjačom Boletus erythropus koja također kao i glatkonoška nema mrežice na stručku, ali za razliku od zelenjače, glatkonoška ima na prerezu bazu stručka tamnoljubičaste boje poput krvi.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno