Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 19.3.2009.g.

Gljiva br. 119
Jestiva


Boletus  pulverulentus  Opatowski
Tintar, posuti vrganj, osuti vrganjPorijeklo slika: Autor prve i druge slike je Danijel Balaško, a treće i četvrte Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
4-10 cm. U početku konveksan, kasnije se izravna, često nepravilnog vijugavog oboda. Kožica najprije sitno pustenasta, zatim kod starijih glatka, sjajna, za vlažnog vremena ljepljiva. Temeljna boja klobuka je smeđa, ali sa primjesama crvenkaste, maslinaste, sivkaste i oker boje. Na dodir potamni, tamnoplavo, pogotovo izraženo po rubovima i kod mlađih primjeraka.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Cjevčice su dužine do 1 cm, prirasle uz stručak ili tvore jarak oko stručka kod odraslih primjeraka i malo silaze po stručku, u početku blijedožute, kasnije žutozelenkaste. Pore srednje velike, oko 1 mm promjera, nepravilnog oblika, iste boje kao i cjevčice, na dodir jako i odmah poplave.

STRUČAK:
Visine do 8 cm, debljine do 2 cm. Tanak, valjkast, tvrd, pun, gotovo uvijek zavinut, ponekad u bazi sužen. Sitno točkast ili pustenast, bez mrežice, u gornjem dijelu žut, u srednjem obično narančastocrven, a u donjem crvenosmeđ. Na dodir odmah dobije tamnoplavu boju.

OTRUSINA:
Maslinastooker.

MESO:
U klobuku mekano, u stručku tvrđe, žute boje posvuda, osim u bazi stručka može biti crvene boje. Na prerezu za nekoliko sekundi intenzivno poplavi. Miris nezamjetan, okus ugodan.

MIKROSKOPIJA:
Spore okeržute boje, vretenasto eliptične, 11-15 x 4-5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
U bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, često uz puteve, rubove šuma ili u parkovima. Raste i u nizinama i u planinama. Prilično rijetka vrganjevka, samo lokalno česta, češća na kontinentu.

JESTIVOST:
Dobra jestiva vrganjevka, plavljenje mesa ne treba plašiti.

DOBA:
Ljeto – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Izgledom joj može biti nalik kostanjevka Xerocomus badius, međutim kod nje je plavljenje mesa slabo izraženo i ona nema crvenkasti stručak.

OPASKE:
Tintar najintenzivnije poplavi od sviju vrganjevki, stoga i zaslužuje ovakvo ime.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno