Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 18.3.2009.g.

Gljiva br. 118
Jestiva, vrhunska


Boletus  pseudoregius  (Hubert) ex Estades
Lažna kraljevka, ljupki vrganjPorijeklo slika: Autor prve i četvrte slike je Željko Remar, a druge i treće Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
6-15 cm. Konveksan, poslije se raširi, ponekad nepravilno valovit, suh, sitno pustenast, za vrijeme sušnog razdoblja se raspuca u nepravilna polja i široke pukotine. Blijedocrvenkaste do ružičaste boje sa smeđim i oker primjesama.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Cjevčice su prvo žute boje, kasnije zelenožute, dugačke do 2 cm, na prerezu poplave. Pore su vrlo sitne, okruglaste žute boje, a na dodir ubrzo poplave.

STRUČAK:
Visine do 10 cm, debljine do 4 cm, valjkast ili u obliku batine, nadolje postepeno deblji, često zakrivljen, u bazi se suzuje. U gornjem dijelu žute boje sa žuto obojenom mrežicom. U donjem dijelu mrežica se gubi i u tom dijelu je stručak obično crvenkaste boje, a pri samom dnu prelazi u okersmeđastu boju. Također nerijetko poplavi na dodir.

OTRUSINA:
Smeđemaslinasta.

MESO:
Čvrsto, sočno, u stručku tvrđe. Na prerezu poplavi u klobuku, u stručku ostane više-manje blijedožute boje, a u samom dnu stručka je crvenkastosmeđe zamrljano. Miris i okus su ugodni, okus pomalo slatkast.

MIKROSKOPIJA:
Spore zelenkastožute boje, glatke, vretenasto eliptične, 8.5-14 x 3-4.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
U bjelogoričnim šumama uz bukve i hrastove na vapnenačkim tlima. Raste u manjim skupinama ili pojedinačno, češća u kontinentalnom dijelu Hrvatske, iako općenito rijetka vrganjevka.

JESTIVOST:
Odlična jestiva vrganjevka, pogodna za sve načine pripreme i konzerviranja.

DOBA:
Ljeto – početak jeseni.

SLIČNE VRSTE:
Najsličnija joj je kraljevka Boletus regius koja ne poplavi na dodir i Fechtnerov vrganj Boletus fechtneri koji nema crvenkastoružičastu boju klobuka.

OPASKE:
U pojedinoj literaturi često se javlja pod imenom (sinonimom) Boletus speciosus Frost.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno