Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 18.3.2009.g.

Gljiva br. 117
Jestiva, vrhunska


Boletus  pinophilus  Pilat & Dermek
Borov vrganj, crveni vrganjPorijeklo slika: Autor prve dvije fotografije je Danijel Balaško, a treće i četvrte Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
10-35 cm. Mesnat, debeo, pravilan, u početku polukuglast, zatim više-manje konveksno ispružen. Prekriven malim grbicama ili naborima. Kožica je za suhog vremena suha i hrapava, za vlažnog se sjaji i skliska je. Kožica klobuka prekrivena bijelim magličastim slojem koji posebno dolazi do izražaja kod mlađih primjeraka i najčešće uz rub klobuka. Najčešće je smeđecrvene ili crvenoljubičaste boje, a može imati i oker ili ružičaste primjese.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Cjevčice su dugačke do 2.5 cm, u početku blijedožute, kasnije maslinastozelene. Pore sitne, okrugle, u početku blijedožute, u starijih primjeraka maslinaste. Ne mijenjaju boju na dodir ili budu za nijansu tamnije.

STRUČAK:
Visok do 15 cm, debljine do 8 cm. Debeo, trbušast, tvrd, čvrst, pun. Crvenkastosmeđe boje kao i klobuk, ali svijetliji, mladi su obično bijele boje sa crvenkastim daškom. I pri vrhu i pri dnu svjetlije, bjelkaste boje. Gotovo cijelom dužinom (barem u gornje 2/3) je prekriven mrežicom bjelkaste boje, koja prema dnu može biti crvenkaste ili smeđaste boje u primjeraka s tamnije obojenim stručkom. Ne mijenja boju na dodir.

OTRUSINA:
Smeđemaslinasta.

MESO:
Čvrsto, debelo, bijele boje, ispod kožice klobuka crveno ili ružičasto. Ne mijenja boju. Okus i miris vrlo ugodni, aromatični, okus podsjeća na lješnjake.

MIKROSKOPIJA:
Spore blijedo zelenožute boje, glatke, vretenasto eliptične, 15.5-20 x 4.5-5.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Iako se zove borov vrganj, osim uz borove raste i u bjelogoričnim šumama, najradije uz bukve, ali i uz hrastove i pitome kestene. U središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj je najčešći upravo uz bukve i grmlje borovnica (Vaccinium myrtillus) na nadmorskim visinama od 200-600 metara. Nije česta vrganjevka, u nekim područjima jako rijedak (Podravina), u nekima ipak češći (Hrvatsko Zagorje). Nekih godina rodi prilično obilno, a nekih u vrlo malim količinama. U planinskoj crnogorici može rasti i uz jele i smreke na većim visinama.

JESTIVOST:
Možda najbolji među svim vrganjima (meni osobno svakako), u prilog mu ide i što gotovo nikada nije crvljiv. Raznovrstan, opojnog okusa i arome, pogodan je za sve načine pripreme i konzerviranja.

DOBA:
Najraniji vrganj u godini, javlja se u manjim količinama već u proljeće, ponekad već od početka svibnja. No, glavno doba mu je jesen kada može rasti sve do početka zime. Može rasti i ljeti poslije obilnih kiša, pogotovo na većim nadmorskim visinama.

SLIČNE VRSTE:
Crni vrganj Boletus aereus koji ima crnosmeđu boju klobuka, bez primjesa crvene boje.

OPASKE:
Najveći među svim plemenitim vrganjima, navodno može narasti i do 3 kg težine.
U starijoj literaturi ćemo ga naći pod imenom (sinonimom) Boletus pinicola Vitt.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno