Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 14.3.2009.g.

Gljiva br. 55
Uvjetno jestiva


Boletus luridus Sch:Fr
Kovara, mrežastonogi vrganj, vrganjica, ludoglavkaPorijeklo slika: Autor prve tri fotografije je Željko Remar, a četvrte Josip Marino Šimić.


Opis:

KLOBUK:
5-20 cm. U početku polukuglast, kasnije sve više ispruženo konveksan. Suh, pustenast, okersmeđaste boje sa maslinastim tonovima, ponekad crvenkasto smeđ ili sa okernarančastim tonovima. Površina klobuka često s nepravilnim udubljenjima ili grbicama.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Trusište sastavljeno od cjevčica koje su na prerezu žućkasto zelenkaste boje. Pore su vrlo sitne, okrugle, u početku žuto narančaste boje, kasnije crveno narančaste, uz rub klobuka ostaju žute.

STRUČAK:
Visok do 15 cm, debljine do 4 cm. Nepravilnog oblika, ponekad zdepast i deblji, ponekad tanji i iskrivljeno duguljast, prema dolje postepeno deblji, a u samom dnu se sužuje. Žutooker je boje, cijelom dužinom prekriven izduljenom crvenkastom mrežicom, koja često ima vrlo velika okanca. Na dodir postaje zelenkast.

OTRUSINA:
Smeđemaslinasta.

MESO:
Čvrsto, bjelkasto žućkasto, na prerezu vrlo brzo postaje plavkastozelenkasto, a kasnije i tamnosivo. U dnu stručka je tamnocrveno. Iznad cjevčica meso je crvenkaste boje. Miris i okus ugodni i nenapadni.

MIKROSKOPIJA:
Spore okerzelene, eliptične, 11-15 x 4.5-6.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
U bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, na kiselim i vapnenačkim tlima. U brdovitom i planinskom području.

JESTIVOST:
Jestiva u skuhanom stanju, dosta dobra i ukusna vrganjevka, čvrstog negnjecavog mesa. Pojedini autori (Focht) ju hvale i kažu da se ukusnošću može mjeriti sa plemenitim vrganjima.

DOBA:
Ljeto-jesen.

SLIČNE VRSTE:
Druge vrste vrganjevki kao npr. Boletus queletii koji na stručku nema mrežicu.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno