Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 18.3.2009.g.

Gljiva br. 116
Otrovna!


Boletus  legaliae  (Pilat)ex Pilat & Dermek
Lažna ludara, vragoljasti vrganjPorijeklo slika: Autor prve fotografije je Željko Remar, a slijedeće tri Danijel Balaško.


Opis:

KLOBUK:
7-18 cm. Najprije polukuglast, konveksan, potom se raširi, a rijetko bude i udubljen. U početku baršunaste ili hrapave površine, kasnije više manje gladak, često sa raspucalim brazdama iz kojih proviruje blijedožuto meso klobuka. Boja klobuka varira od sivkaste do smeđaste boje, kod starijih i s tamnomaslinastim primjesama, a uvijek je manje ili više prisutna crvenkasto ružičasta komponenta.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Cjevčice jarkom prirasle uz stručak, dugačke do 2.5 cm, žute pa zelene. Pore su jako sitne, najprije žutonarančaste, a kasnije sve više crvene, a u starih primjeraka i crvenopurpurne boje. Na pritisak dobiju plavozelenu boju. Uz rub klobuka ostanu svjetlije žutonarančaste boje.

STRUČAK:
Visok do 10 cm, debljine do 5 cm. Prilično debeo, batinasto ili trbušasto zadebljan u dnu, u samoj bazi sužen. U gornjoj polovici žut s crvenkastom mrežicom, nadalje dolje sve bolje karmincrven, a u donjoj trećini mrežica se gubi. Na prerezu je blijedožute boje i vrlo brzo poplavi, ali za sat vremena plava boja izblijedi. U samoj bazi je na prerezu karmincrvene boje.

OTRUSINA:
Smeđemaslinasta.

MESO:
Debelo, kompaktno, tvrdo, bjelkastožute boje, vrlo brzo poplavi, zatim za nekoliko sati izblijedi, u bazi stručka karmincrvene boje. Miris i okus je kiselkast, ni posebno ugodan, ni neugodan.

MIKROSKOPIJA:
Spore izduljeno eliptične, smeđemaslinaste boje, 10.5-12.5 x 4.5-5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Ova prilično masivna vrganjevka raste u bjelogoričnim šumama, na neutralnim i kiselim tlima, u brdovitim i pretplaninskim šumama. Primjerci sa slika rasli su na oko 500 m.n.v. u čistoj bjelogoričnoj šumi bukve i hrasta. Dobro podnosi sušnija razdoblja i vrućine, pa se može zateći kad u šumi ima jako malo gljiva. Nije česta vrsta.

JESTIVOST:
Otrovna, nejestiva. U pojedinoj literaturi se može pronaći da je uvjetno jestiva nakon što ju prokuhamo dvadesetak minuta. No, i takva kod pojedinih ljudi izaziva probavne smetnje pa smo ju svrstali kao otrovnu, kako je uostalom označena i u novijoj literaturi.

DOBA:
Ljeto – početak jeseni.

SLIČNE VRSTE:
Od najsličnije otrovne ludare Boletus satanas razlikuje se po boji klobuka koja ima crvenkaste i maslinaste primjese.

OPASKE:
U pojedinoj starijoj literaturi pojevljuje se pod imenima (sinonimima) Boletus satanoides sensu auct. mult i Boletus splendidus Martin.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno