Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 14.3.2009.g.

Gljiva br. 113
Nejestiva


Boletus  calopus  Pers:Fr
Lijeponogi vrganj, kravlja balegaPorijeklo slika: Autor prve fotografije je Danijel Balaško, a slijedeće tri Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
8-15 cm. Srednje veličine, mesnat, polukuglast, kasnije koveksno ispružen. Kožica klobuka je fino baršunasta, bez sjaja, ponekad za sušnog razdoblja ispucala, ne da se guliti, površina često sa manjim grbicama, bubuljičava. Najčešće je sivkastooker boje, ali često i tamniji sivosmeđ, gotovo uvijek sa maslinastim primjesama. Može biti i vrlo svijetle boje, tj. bjelkastokrem. Na dodir ili kad se zagrebe dobije tamniju, crnkastu boju (pogotovo izraženo kod mlađih primjeraka).

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Cjevčice su prirasle uz stručak ili odvojene uskim jarkom, dugačke do 1.2 cm, blijedožute boje u početku, kasnije maslinastozelene. Pore vrlo malene, okruglaste, u početku žute, kasnije maslinatozelene, na dodir poplave.

STRUČAK:
Visok do 12 cm, debljine do 3.5 cm. Čvrst, pun, valjkast, u obliku batine, nadolje postepeno deblji, ponekad u dnu trbušast, u samoj bazi sužen. U gornjem dijelu žute boje sa bjelkastom mrežicom, prema dolje sve crveniji ili lijepe karmin boje sa svijetlocrvenom mrežicom. Ponekad za vrijeme sušnog razdoblja crvena boja gotovo da izostane, tj. samo je malo crvenkast, a ponekad opet gotovo cijeli karmincrven.

OTRUSINA:
Smeđemaslinasta.

MESO:
Meso je blijedožute boje, u dnu stručka malo crvenkasto, kad se prereže poplavi na zraku, posebno u gornjem dijelu stručka. Čvrsto, tvrdo, gorkog okusa i kiselkastog mirisa na ocat.

MIKROSKOPIJA:
Spore zelenomaslinaste ili smeđaste, glatke, vretenaste 12-16 x 4.5-5.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama na kiselim tlima, češći u kontinentalnom dijelu Hrvatske, u brdovitim i pretplaninskim šumama, posebno voli bukove šume. Raste najčešće od 2-4 primjerka, ali i pojedinačno.

JESTIVOST:
Nije jestiva zbog gorčine.

DOBA:
Kraj proljeća – jesen.

SLIČNE VRSTE:
Zbog kremsive boje klobuka moguća je zamjena sa nejestivim gorkim vrganjem Boletus radicans i sa otrovnom ludarom Boletus satanas. Gorki vrganj nema crvenokarmin boju stručka, a ludara ima crveno obojene pore i naraste puno veća.

OPASKE:
Pojedini autori razlikuju kao zasebnu vrstu Boletus pachypus Fr. koja raste u crnogoričnim šumama, a stručak joj je slabije crveno obojen. Drugi pak smatraju da se radi o istoj vrsti.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno