Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 14.3.2009.g.

Gljiva br. 111
Jestiva, vrhunska


Boletus  aereus  Bull:Fr
Hajdinski vrganj, crni vrganj, brončani vrganj, ljetni vrganj, hajdovecPorijeklo slika: Autor fotografija je Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
8-20 cm. Prvo polukuglast, zatim se konveksno izduži i otvori. Prilično mesnat, suhe i baršunaste kožice klobuka, nerijetko naboran ili bubuljičav. Boja mu je crnosmeđa, ponekad skroz crn kao tamna čokolada, ali većinom sepijacrn, tj. oblačasto zamrljan na pojedinim mjestima tamnijom crnosmeđom bojom i svjetlosmeđom sepija bojom. Može imati i oker, maslinaste ili ljubičaste primjese.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Trusište je sastavljeno od cjevčica koje su dužine do 3 cm. Pore su vrlo sitne, okruglaste, najprije krembijele boje, zatim žute i na kraju kod odraslih starijih primjeraka žutomaslinaste boje.

STRUČAK:
Visine do 12 cm, debljine do 6 cm. Tvrd, pun, često kratak i trbušasto zadebljan u dnu, pa djeluje zdepasto, ponekad batinasto oblikovan. Obično je bjelkastooker boje ili smeđast, mrežica na stručku je bjelkaste ili smeđaste boje, više zamjetna u gornjem dijelu i tu je sitnija i svjetlije boje, prema dolje smeđasta, izduljenija i postepeno se gubi; ponekad mrežica može izostati.

OTRUSINA:
Smeđemaslinasta.

MESO:
Čvrsto, debelo, bijele boje, ne mijenja boju na zraku. Miris i okus vrlo ugodni, okus slatkast, pomalo podsjeća na lješnjake.

MIKROSKOPIJA:
Spore smeđemaslinaste ili smeđe, vretenaste,13.5-15.5 x 4-4.5 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Spore smeđemaslinaste ili smeđe, vretenaste,13.5-15.5 x 4-4.5 µm.

JESTIVOST:
Jedan od najboljih vrganja i općenito jedna od najboljih gljiva, tvrdog kompaktnog mesa, pogodnog za razne načine pripreme. Lako se i suši.

DOBA:
Kraj proljeća - sredina jeseni.

SLIČNE VRSTE:
Najsličniji mu je također vrhunski jestiv borov vrganj Boletus pinophilus koji ima crvenkastoljubičastu boju klobuka te raste najčešće uz borove i bukve.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno