Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 12.3.2009.g.

Gljiva br. 109
Jestiva


Auricularia  auricula-judae  (Bull:Fr.) Wettstein
Judino uho, bazgova uškaPorijeklo slika: Autor prve fotografije je Josip Marino Šimić, druge Danijel Balaško, a treće i četvrte Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
Plodno tijelo je manje-više valovitog i nepravilnog oblika, često u obliku ljudskog uha, promjera 2-10 cm. Za drvo, odnosno supstrat je pričvrščeno centralno ili postrance sa svojom neplodnom, stražnjom stranom. Stražnja strana je sitno dlakava ili baršunasta, nepravilna, sa žilastim naborima koji su više istaknuti kod odraslih primjerka ili kad se plodno tijelo suši. Stražnja strana je smeđaste boje sa crvenkastim daškom; kad se osuši tada je sivosmeđa ili crnkastosmeđa.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Trusište tj. plodni dio gljive se nalazi na prednjoj strani, smeđecrvene je boje, ali može biti sa primjesama maslinaste, oker ili ljubičaste boje. Glatko je, sjajno, dok je mlado djeluje kao nabubreno, često valovito i naborano.

STRUČAK:
Nema stručka.

OTRUSINA:
Bijela.

MESO:
Meso je tipične želatinozne strukture, elastično, mekano, iznutra također crvenkastosmeđe. Kada se posuši smanji svoj obim, smežura se i bude tvrdo i hruskavo. Miris nezamjetan, okus blag, pomalo slatkast.

MIKROSKOPIJA:
Spore valjkaste, glatke 17-19 x 6-8 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Najčešće raste na mrtvim crnim bazgama (Sambucus nigra), kako na trulim granama na tlu, tako i na još stojećim. Može rasti i na drugom listopadnom drveću, a ponekad i na crnogorici.
Kada je vrijeme vlažno i kišovito tada ćemo judina uha naći nabubrena, želatinozna i lijepe smeđecrvene boje, a kada je suho tada će se ona skvrčiti, posušiti, smanjiti, potamnjeti i takva će biti teže zamjetna.

JESTIVOST:
Judino uho je dobra jestiva gljiva, osvježavajućeg okusa, poodna za razne načine pripreme, ipak najpogodnija za juhe i variva, no može se i pirjati. Dobro se i suši za kasniju upotrebu.
Nije preporučljivo konzumirati velike količine judinog uha, preporučeno je oko 150 grama svježih gljiva jednom tjedno, ne preporuča se trudnicama i dojiljama.
Zanimljivo je da potpuno osušena, tvrda plodišta, ako se na pola sata urone u vodu ponovo nabubre i povećaju svoj volumen, tj. ponovo poprime prvotnu želatinoznu svježu strukturu.
Posjeduje i značajna ljekovita svojstva. Vrlo cijenjena u Kini i Japanu. Aktivne tvari judinog uha djeluju na krvožilni sustav ( reguliraju cirkulaciju, smanjuju razinu kolesterola i imaju snažni antitrombotski efekt ).

DOBA:
Tokom cijele godine, posebno od jeseni do proljeća.

SLIČNE VRSTE:
Najsličnija srodnica joj je nejestiva Auricularia mesenterica (Dicks:Fr) Pers. koja je s gornje neplodne strane jako dlakava i tvori nepravilnije oblike plodišta.

OPASKE:
Ime je dobila po obliku plodišta koji nalikuje na ljudsko uho i po Isusovom apostolu Judi Iskariotskom koji se po vjerovanju objesio baš na stablo bazge pošto je izdao Isusa.
U pojedinoj literaturi pojavljuje se i pod sinonimom Hirneola auricularia-judae (Bull. ex S.Am.) Berk. ili u starijoj literaturi pod sinonimom Auricularia sambucina Mart.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno