Baza Gljiva - Prikaz gljive

Zahvaljujemo kontributoru 'Danijel Balaško' na unosu dana 12.3.2009.g.

Gljiva br. 108
Nejestiva


Astraeus  hygrometricus  (Pers:Pers) Morgan
Upojna zvjezdača, zvjezdarka, vlagomjerna zvjezdača, vodomjerna zvjezdačaPorijeklo slika: Autor fotografije je Željko Remar.


Opis:

KLOBUK:
Plodište se djelomično razvija u zemlji i tada je okruglasto, promjera 2-4 cm. Egzoperidij ili vanjska ovojnica je sastavljena od tri sloja, raspucava se u 7-14 krakova koji se ispruže i cijelom plodištu daju izgled zvijezde sa okruglastom plodnicom u svojoj sredini. Cijelo plodište sa krakovima može biti promjera do 10 cm. Krakovi su tvrdi, žilavi, debeli, smeđaste boje sa crvenkastim ili oker primjesama. Uslijed upijanja vlage i sušenja gornja površina krakova često ispuca u polja koja su obično svjetlije boje. Plodnica je sastavljena od tanke unutarnje ovojnice ili endoperidija koji je bjelkastosive ili sivkastosmeđaste boje. Unutar endoperidija nalazi se plodni dio gljive ili gleba. Gleba je u mladih gljiva bijele boje, kasnije kad sazrije postaje smeđecrnkasta i na kraju se pretvori u smeđasti trusni prah. Trusni prah sa sporama izlazi iz otvora na plodnici koji se nalazi na tjemenu plodnice.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Okruglasta plodnica unutar koje se nalazi plodni dio gljive - gleba.

STRUČAK:
Bez stručka.

OTRUSINA:
Smeđa.

MESO:
Gleba je bijele boje kad je mlada, kasnije smeđecrnkasta.

MIKROSKOPIJA:
Spore u masi smeđe, okruglaste, bradavičave, 7.5-12 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama na kiselim i pjeskovitim tlima. Vrlo česta i u primorskim krajevima na kamenitim tlima.

JESTIVOST:
Nije jestiva. Krakovi su kožasto žilavi, a gleba mala i ubrzo smeđasta.

DOBA:
Raste uglavnom u jesen, sve do početka zime, ali se starija prezimljena plodišta nađu i u proljeće.

SLIČNE VRSTE:
Može se zamijeniti sa zvjezdačama iz roda Geastrum koje također imaju iste oblike plodišta. No, razlikujemo ih po tome što se njima krakovi za vrijeme sušnog vremena uvrću prema unutra, tj. još više se otvaraju. Kod upojne zvjezdače je obrnuto.

OPASKE:
Specifično svojstvo upojne zvjezdače je da se po vlažnom vremenu otvori i krakovi joj budu ispruženi, a po suhom se vremenu karkovi uzdižu, zatvaraju plodnicu i stvaraju okruglasti oblik. Stoga, njena plodišta zbog okruglastog oblika mogu se otkotrljati i promijeniti poziciju.


Poveznice na slične gljive:
Nema / Nije uneseno